2024. május 7., kedd

Orosz tábornok: északon továbbra is feszült a helyzet, de február óta kevesebb az erőszakos cselekmény

A helyzet továbbra is feszült Szíria északi részén Latakia és Aleppó környékén, továbbá Damaszkusz tartományban - jelentette ki szerdán Szergej Kuralenko, az orosz fegyveres erőknél a szíriai fegyverszünet betartásának megfigyelésére felállított központ vezetője.

A nyilatkozó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy csökkent, legalább nyolcadára esett vissza az erőszak mértéke február vége óta, amikor életbe lépett a fegyverszünet.

"A fegyverszünet betartásának megfigyelésére hivatott központ megteremtésének pillanatától, február 27-től az erőszak töredékére csökkent. A felek közötti tüzérségi tűz mintegy nyolcadára zuhant" - mondta. Úgy vélekedett, hogy Szíria területén stabilizálódik a helyzet, miközben az ország északi területén, Latakia és Aleppó tartományban feszült maradt, akárcsak Damaszkusz tartomány egyes pontjain.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy szerdán a szíriai fővárostól, Damaszkusztól keletre légicsapások érték a szíriai felkelők által ellenőrzött területet azt követően, hogy a helyi fegyvernyugvás hatálya éjfélkor lejárt.

Az OSDH értesülései szerint harcok voltak a kormányerők és a felkelők között a Damaszkusz környéki Kelet-Gúta térségében fekvő Deir al-Aszafírnál is.

Aleppó tartományban a hadsereg és a felkelők ellentmondó adatokat közöltek az Aleppó nagyvárostól nyugatra kedden kezdődött harcok kimeneteléről. Az OSDH szerint tucatnyian haltak meg az egy napja tartó összecsapásokban Dzsamijat az-Zahraa környékén.

A lázadók szerint valamennyi területről kiszorították a kormányerőket, míg a hadsereg azt állította, hogy a támadókat visszaverték.

Washington és Moszkva februárban állapodott meg a "harci cselekmények abbahagyásáról", amelyet a damaszkuszi kormányzat és legalább két hétre a legtöbb fegyveres felkelőcsoport is elfogadott. A tűzszünet az ENSZ által terrorszervezetnek tekintett csoportokra, így az Iszlám Államra és az an-Nuszra Frontra nem vonatkozik.

A szórványos harcok és támadások ellenére a tűzszünetet eddig összességében betartották.