2024. május 8., szerda

Mindenük odaveszett

A bácsfeketehegyi Vajda család háza tűzvész martalékává vált – Segélyakció indult a család megsegítésére

Ma kezdődik a bácsfeketehegyi Vajda család egykori házának eltakarítása. Vajdáék háza egy tűzeset során teljesen leégett, csak a csupasz falak és törmelék maradt.

Vajda László (jobbról) megmutatja a leégett házat (Lakatos János felvétele)

Vajda László (jobbról) megmutatja a leégett házat (Lakatos János felvétele)

A házzal együtt a család mindent elveszített, mondta el Vajda László, akinek az édesanyja és nővére lakott a családi házban. Ő maga és a húga külföldön dolgoznak, épp haza tartottak, amikor utolérte őket a szörnyű hír. A ház László nagyapjáé volt, a nagyszülők halála után pedig ők költöztek oda. Az épületnek verettföld falai voltak, de mondhatni, hogy Vajdáék jól karbantartották. Hozzáépítettek a földes részhez, és Lászlónak sikerült összegyűjtenie némi pénzt, amiből február-március során, egy hónappal a tűz előtt, teljesen felújították a tetőt.

A tragédia április 22-én történt. László nővére az udvaron tartózkodott, amikor észrevette, hogy bentről füst szűrődik ki. Próbált bemenni a konyhába, ahonnan a tűz fellángolt, de már nem bírt bejutni. Ekkor lekapcsolták az áramot és értesítették a tűzoltóságot. A szomszédok megpróbáltak segíteni, és a tűzoltók is 15 perc alatt kiértek, de ekkor már az egész tető lángolt és nem tudták megmenteni az épületet, számolt be a fiatalember. A tüzet valószínűleg rövidzárlat okozta, de ház sajnos nem volt biztosítva.

A tűz végzett a tetővel, az oltás során használt víz pedig eláztatta a falakat, így Vajdáék háza teljesen tönkrement. Az építészeti felügyelőség megállapította, hogy már nem lehet felújítani, mert a sérült falak nem bírnák el a tető terhét. Az épület lebontása ma kezdődik, ezt jóakarók és a bácsfeketehegyi helyi közösség segítségével fogják kivitelezeni, mondta el László, de hogy hogyan tovább, azt ő sem tudja. Két opció van, mondta el a fiatalember: vagy újjáépítik a házat, vagy vesznek egy másikat. Valószínűleg az elsőt szeretnék jobban, de ez igen nagy költségekkel járna, Vajdák anyagi lehetőségeit viszont a második változat is jócskán meghaladja. A tűzvész során az összes holmijuk odaveszett, így szinte semmijük sem maradt. A falu lakosságától már kaptak ruházatot és élelmiszert, de még nagyon sok mindenre lenne szükségük, hogy visszatérjenek a normális kerékvágásba.

Egyedüli remény a család számára az a gyűjtési akció, amit segítőkész bácsfeketehegyiek indítottak el. Első lépésként dobozokat hordtak szét a bácsfeketehegyi boltokba, amibe önkéntes adományokat lehet tenni. Ezt követően a család javára folyószámlát nyitottak a Vajdasági Banknál. A 355-0003200306763-62-es folyószámlán minden jószándékú ember, a lehetőségeihez mérten, támogathatja a szerencsétlenül járt Vajda családot.