2024. május 20., hétfő

Terápiás lovaglás gyermekeknek

A Hipotens szervezetet 2007-ben alapították, terápiás lovaglással foglalkoznak, az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a lovaglás kedvező, jótékony hatásaira.

A szervezet megalapítása után sikeres együttműködést alakítottak ki a veterniki otthonnal, majd felvették a kapcsolatot az újvidéki lovaglóklubokkal, az utóbbi 4 évben pedig gyümölcsöző kapcsolatokat tartanak fenn az Újvidéki Vásár lovaglóközpontjával.

Az idén a lovaglás kedvelői egy lovaglásra alkalmas telket bocsájtottak rendelkezésére a Hipotensnek. A Kövesben lévő placcon lassan megkezdik az új lovaglópályák kialakítását, a tervek szerint a létesítmény nemsokára megnyílhat. Az új lovaglóközpont gyermekbarát lesz, a szervezet eleve arra összpontosít, hogy minél több gyermek látogassa majd meg őket. Kezdetben két-három lóval várják majd a vendégeket, állandó programokat terveznek, amelyek között lesznek majd kulturális és szórakoztató tartalmúak is. Emellett az egészséges életmód hirdetése és a környezetvédelem is fontos helyet kap majd a kínálatban. Az új központ nemcsak a mozgássérült gyermekek számára tartalmaz majd programokat, hanem az egészségesek számára is. Mindenki számára lesz érdekesség, és ami a leglényegesebb: lovakkal barátkozhatnak a gyermekek, kinn, a természetben.

– A terápiás lovaglásról elmondható, hogy egyre nagyobb szükség mutatkozik ezekre az aktivitásokra. Nagyon sokféleképpen segíthet a ló a mozgássérült gyermekeknek, de azoknak a fiataloknak is, akiknek komolyabb gondjuk van a serdülőkor nehézségeivel. Az aktivitások nemcsak a lovaglást jelentik, léteznek olyan programok, amelyek során a lovak segítségével végeznek a szakemberek pszichoterápiát. Ide tartoznak különféle pedagógiai módszerek is, a lovak segítségével bizonyítottan könnyebb a kicsik motiválása – magyarázta prof. dr. Jelena Stanić, a Hipotens központ elnöke a Dnevnik napilapnak.

Négy évvel ezelőtt a Hipotens együttműködést alakított ki az újvidéki Orvostudományi Karral, ekkor született meg az ötlet, hogy az orvostanhallgatókat is bekapcsolhatnák egy különleges képzésbe, amelynek keretében a terápiás lovaglásról tanulnának. – A Hipotens ezzel párhuzamosan több olyan szervezettel is felvette a kapcsolatot, amelyek hasonló gyógymódokkal foglalkoznak. Nagy figyelemmel folytatjuk a gyógyterápiás programokat, alig várjuk, hogy végre megnyithassuk az új központunkat, amelyben jobb körülmények között dolgozhatunk majd, mint most. Jó lenne, ha az újvidéki önkormányzat is felismerné a terápiás lovaglás fontosságát, és támogatná az új központ működését. Társadalmifelelősség-tudatunk többek között abban is megmutatkozik, hogy milyen mértékben segítjük ezeket a gyerekeket – mondta dr. Stanić.