2024. április 28., vasárnap

Közös erővel a nemzetközi piacon

Megkezdődött a Sarajevo Business Forum

Szerbia a régió stabilitásának alapja, hiszen az ország Kínával közösen megvalósított projektumainak összértéke 1,5 milliárd dollár, ebből a szempontból pedig Szerbia vezető szerepet tölt be Európának ezen a részén – mondta felszólalásában Željko Sertić gazdaságügyi miniszter tegnap Szarajevóban, a Sarajevo Business Forum (SBF) első napján, amelynek idei főtémája Kína és gazdasági perspektívái a régió szempontjából.

A nyitónapon több felszólaló is megerősítette, hogy Kína meghatározó gazdasági tényezővé vált Európában.

– Szerbia mindent megtesz, hogy elkezdődjön a stabil gazdasági növekedés az egész térségben. A Kínával közösen végzett projektumok közül megemlíthető a Kostolac elnevezésű projektumcsoport, a Mihajlo Pupin híd vagy a 11-es Korridoron folyó munkálatok, amelyeknek összértéke 303 millió dollár. Ezenkívül említést érdemel a Belgrád–Budapest gyorsvasút is – magyarázta a miniszter, aki nem csupán a kínaiakkal kialakított gazdasági viszonyok elmélyítéséről beszélt.

– Emellett fontos a jószomszédi viszony is a régióban, valamint az együttes fellépés közös érdekekért. Szerbia mint EU-tagjelölt nem kíván a régióban senki elé akadályokat gördíteni, inkább közös erővel kíván szebb jövőt építeni – nyilatkozta.

A tárcavezető azt is elmondta, hogy Szerbia megindult a reformok útján, gazdasági mutatói javulnak, és egyre több külföldi befektetővel vette fel a kapcsolatot.

Sertić Kínával kapcsolatban nem felejtette el megemlíteni a kormány és a kínai Hesteel között megkötött adásvételi szerződést sem, vagyis a Smederevói Acélművek eladását.

Egyébként ez a hetedik szarajevói gazdasági találkozó, amely az idén két napig tart.

A szerbiai küldöttséget Željko Sertić vezeti.

Az első napon a résztvevők a térség közös lehetőségeiről egyeztettek, és ma is hasonló szakelőadásokat tűztek programra, amelyeknek a keretében közös befektetéspolitika alapjairól egyeztetnek, valamint az EU-ban való, szintén közös alapokra helyezett fellépésről.

Ebben az évben a találkozóra 1500 vendég jelentkezett be, Kínát 150 tagú delegáció képviseli, Indiából pedig 25-en érkeztek.