2024. május 7., kedd

Közétették a választások végleges eredményeit

A RIK befejezte a szavazatok számlálását, a megismételt választások eredményei is megszülettek

A Köztársasági Választási Bizottság péntek esti ülését követően kihirdette az április 24-ei előrehozott parlamenti választások végeredményét. A szavazatok mind a 100 százalékának feldolgozottsága alapján közzétett eredmények szerint a Szerb Haladó Pártnak 131, a Szerbiai Szocialista Párt és Egységes Szerbia koalíciójának 29, a Szerb Radikális Pártnak 22, a Demokrata Pártnak 16, az Elég volt! mozgalomnak 16, a Dveri és Szerbiai Demokrata Párt koalíciójának 13, a Liberális Demokrata Párt, Vajdasági Szociáldemokrata Liga és Szociáldemokrata Párt koalíciójának szintén 13 mandátuma van. A kisebbségi listák közül a Vajdasági Magyar Szövetségnek 4, a Bosnyák Demokratikus Közösségnek 2, a Sandžaki Demokratikus Akciópártnak 2, az albán Demokratikus Cselekvés Pártjának 1, a Zöld Pártnak 1 mandátuma lesz.

Ami a százalékok szerinti eredményeket illeti, a Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció választási listája a leadott szavazatok 48,25 százalékát szerezte meg. A Szerbiai Szocialista Párt köré tömörülő koalícióra a szavazók 10,95 százaléka voksolt. A leadott szavazatok 8,10 százalékával harmadik helyen a Szerb Radikális Párt végzett. Az Elég volt! mozgalomra a szavazók 6,02 százaléka voksolt, a Demokrata Párt köré tömörülő választási koalíció listájára ugyanennyien, a Dveri–Szerbiai Demokrata Párt koalíciója a szavazatok 5,04 százalékát, a Szociáldemokrata Párt–Liberális Demokrata Párt–Vajdasági Szociáldemokrata Ligára pedig a polgárok 5,02 százaléka voksolt.

A választásokon 3 778 923 szavazópolgár vett részt, ez 56,07 százalékos részvételt jelent. A szavazatok 2,86 százaléka számított érvénytelennek.

Mint ismeretes, május 4-én 15 szavazóhelyen szabálytalanságok miatt meg kellett ismételni a szavazást.

A RIK köteles tíz napon belül odaítélni a mandátumokat az új képviselőknek. A parlamenti korábbi elnöke harmonc napon belül kell, hogy összehívja a parlament új összetételének alakuló ülését.