2024. május 7., kedd

Május 9-én katonai díszszemle Nagybecskereken

Itt lesz az állami csúcsvezetőség (Fotó: Kecskés István)

Itt lesz az állami csúcsvezetőség (Fotó: Kecskés István)

Nagybecskerek főterén tegnap felállították a tribünt annak a 750 vendégnek, aki május kilencedikén részt vesz a hadsereg és győzelem napjának központi megemlékezésén. A befejező szakaszba jutottak a többi előkészületek is. Ilyen méretű országos szintű rendezvényt az elmúlt évtizedekben nem tartottak Nagybecskereken.
Tegnap a városházán több operatív megbeszélést tartottak, amelyen jelen voltak a városi intézmények és szolgálatok képviselői, akikkel Dragan Vasiljević alezredes, a Szerbiai Hadsereg vezérkarának a dátum megünneplésével megbízott felelőse, Živica Ognjanov ezredes, a Bánáti Brigád fejlesztési parancsnoka, Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere és Dušan Šijan, Közép-Bánát elöljárója tárgyalt.
Mint elhangzott, május 7-én, szombaton délben lesz a május 9-ei központi megemlékezés főpróbája, amelyet hétfőn tartanak meg úgyszintén 12 órakor. Erre az alkalomra Nagybecskerek központját átrendezik. A többi között eltávolítják a nyári kávézóhelyeket, valamint a hirdetőoszlopok és a villanykarók egy részét. Kivették a nemrég elültetett facsemeték egy részét is.
A katonai díszszemlén – amely a központi gyógyszertártól indul a város főtere felé – több mint ezer katona vesz részt, köztük a folyami hajóraj és a repülési egységek tagjai. Tekintettel arra, hogy az eseményen jelen lesz az állami csúcsvezetőség is, így a központ felé vezető utakon külön közlekedési és biztonsági intézkedések lesznek. Az eseményt a közszolgálati televízió egyenes adásban közvetíti majd.