2024. április 30., kedd

DP: Mielőbb alakuljon meg a helyi parlament

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

A 67 tagú nagybecskereki városi képviselő-testületben a Szerb Haladó Pártnak 35 képviselője lesz – vagyis abszolút többséget szerzett. A demokraták bejutása viszont hajszálon múlott, gyengén szerepelt a liga is. A szocialisták és a VMSZ maradtak a korábbi szinten (kilenc, illetve két mandátummal). A radikálisoknak és az Elég volt mozgalomnak pedig egyaránt öt képviselője lesz.
Goran Knežević, a Szerb Haladó Párt alelnöke, a párt városi bizottságának az elnöke, a választások utáni első sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy tíz napon belül megtartja alakuló ülését a városi képviselő-testület.
A Demokrata Párt tegnapi sajtótájékoztatóján Alisa Kockar szóvivő is a helyi parlament mielőbbi megalakulását sürgette. Mint mondta, az SZHP-nek megvan a szükséges többsége, ezért nincs mit halogatni, és már csak azt kell eldönteni, hogy ki vagy kik legyenek a koalíciós partnerek. A demokraták szerint Nagybecskereknek nem technikai vagy átmeneti hatalomra van szüksége, amely nem vállal semmilyen felelősséget a költségvetési kérdésekben. Ez különösen nagy gondot okoz a helyi közösségek működésében, amelyek hatásköre amúgy is nagyon le lett szűkítve.