2024. május 3., péntek

Nincs veszélyben a bátkai komp

Alaptalannal bizonyultak azok a híresztelések, miszerint a zentai önkormányzat, miután nem hosszabbította meg a szerződést a bátkai komp eddigi működtetőjével, meg is akarja szüntetni a Tisza két partja közötti kompjáratot.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Mint ahogyan április utolsó napjaiban kiderült, csupán az történt, hogy a közlekedési eszköz működtetését egy civil szervezet vette át, amely a Bátka területén lévő gyümölcsösök tulajdonosait tömöríti.

Pásztor Imre, a közelmúltban megalapított Bátkai Földtulajdonosok Szervezetének elnöke lapunknak elmondta, hogy az itt lévő gyümölcsösök gazdái elégedetlenek voltak a kompot az elmúlt évtizedben működtető civil szervezet tevékenységével, ezért saját kezükbe vették a probléma megoldását, s az elkövetkezőkben egyesületük működteti a ritkaságszámba menő vízi járművet. A kompot a föld-, illetve gyümölcsöstulajdonosok mellett a községben működő civil szervezetek is használhatják kirándulásaik során, idegenek viszont nem közlekedhetnek vele.

A komp egyelőre naponta kétszer közlekedik majd. Reggel 8 órakor indul át Bátkára, ahonnan délután 5 órakor tér vissza a bácskai oldalra – mondta Pásztor, s hozzátette, hogy a közeljövőben naponta több járatot is be szeretnének vezetni.

Bátkát, ezt a szőlősökben és szántókban gazdag területet a folyó szabályozásakor szakították el a zentai oldaltól, s függetlenül attól, hogy a bánáti oldalra került, a mintegy négyszáz hektáros, kiváló talajminőségű földterület azóta is a zentai kataszter része. Bátkát ugyan a zentai oldalról a hídon keresztül is meg lehet közelíteni, de mivel a töltésen át vezető utat sorompóval lezárták, az autósoknak Tiszaszentmiklóson át több mint húsz kilométert kellene megtenniük, hogy elérjék úti céljukat.