2024. május 4., szombat

Hivatalosak a tartományi választások végeredményei

Abszolút többség a haladóknak, hat képviselő a VMSZ-nek, kettő az MM–VMDK-nak

A Tartományi Választási Bizottság (PIK) tegnapi sajtótájékoztatóján ismertette az április 24-én megtartott tartományi parlamenti választások végleges eredményeit. Összesen 1 729 376 szavazásra jogosult polgár 1785 szavazóhelyen nyilváníthatta ki véleményét. A szavazáson 963 208 polgár vett részt, ami 55,7 százalékos részvételi arányt jelent – fejtette ki Darko Rudić, a PIK elnöke.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić vezette Szerbia győzedelmeskedik listája a voksok 44,48 százalékát szerezte meg, ami 63 mandátumot jelent a 120 tagú Tartományi Képviselőházban. Az Ivica Dačić és Dragan Marković Palma vezette Szerbiai Szocialista Párt–Egységes Szerbia–Szerbiai Hazafias Mozgalom koalíció 8,86 százalékkal 12 képviselőhelyet tudhat magáénak. Dr. Vojislav Šešelj Szerb Radikális Pártja 7,66 százalékot, így 10 mandátumot szerzett, ahogyan a Demokrata Párt dr. Bojan Pajtić által vezetett listája is, melyre a polgárok 7,24 százaléka szavazott. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga 6,43 százalékos támogatottság mellett 9, Saša Radulović Elég volt mozgalma 5,54 százalékkal 7, a Vajdasági Magyar Szövetség 4,88 százalékkal 6, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének Magyar mozgalom az autonómiáért elnevezésű listája 1,71 százalékkal 2, a Zöld Párt pedig 1,14 százalékkal 1 képviselői helyet szerzett az április 24-i választásokon.

Nem lépte át a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt a Dveri és a Szerbiai Demokrata Párt szövetsége, a szavazatok 3,24 százalékát szerezték meg, a Liberális Demokrata Párt és a Szociáldemokrata Párt koalíciója 2,78 százalékot, a Dinári–Drina–Duna Népi Mozgalom 1,59 százalékot, a Szerb Orosz Mozgalom 0,58 százalékot, a Szabad Szerbiáért – Eskütevők listája 0,52 százalékot, a Vajdasági tolerancia lista pedig 0,51 százalékot szerzett.

Mint azt a Tartományi Választási Bizottság sajtótájékoztatóján közölték, meghozták a mandátumok odaítéléséről szóló döntést is. Újságírói kérdésekre válaszolva a bizottság tagjai elmondták, hogy nem voltak olyan panaszok a választás folyamatában, amelyeknek helyt adtak volna és módosíthatták volna a szavazás végeredményét.

Többen kifogásolták a szavazatok feldolgozásának lassú menetét. A választási bizottságban közölték, hogy a testület nem lehet kihatással arra, hogy a szavazóhelyeken milyen sorrendben dolgozzák fel az adatokat, amikor egyszerre három szinten zajlanak választások, akkor számolni kell ilyen végkifejlettel is. Mint közölték, a PIK mindig azonnal hozzálátott minden beérkezett választási anyagnak a feldolgozásához. Elmondták azt is, hogy a tartományi választások első eredményei az Újvidékhez közeli szavazóhelyekről futottak be elsőként 25-én a hajnali órákban, 24-én, a szavazás napjának estéjén sehonnan sem továbbítottak eredményeket a PIK-nek a másik két szint eredményeinek elsődleges feldolgozása miatt.