2024. május 3., péntek

Megvannak az eredmények

A megismételt választások mégis a Szerbiai Képviselőházba juttatják a Dveri–SZDP koalíciót

Mint arról az éjjel beszámoltunk, a Köztársasági Választási Bizottság péntek esti ülését követően kihirdette az április 24-ei előrehozott parlamenti választások végeredményét. A szavazatok mind a 100 százalékának feldolgozottsága alapján közzétett eredmények szerint a Szerb Haladó Pártnak 131, a Szerbiai Szocialista Párt és Egységes Szerbia koalíciójának 29, a Szerb Radikális Pártnak 22, a Demokrata Pártnak 16, az Elég volt! mozgalomnak 16, a Dveri és Szerbiai Demokrata Párt koalíciójának 13, a Liberális Demokrata Párt, Vajdasági Szociáldemokrata Liga és Szociáldemokrata Párt koalíciójának szintén 13 mandátuma van. A kisebbségi listák közül a Vajdasági Magyar Szövetségnek 4, a Bosnyák Demokratikus Közösségnek 2, a Sandžaki Demokratikus Akciópártnak 2, az albán Demokratikus Cselekvés Pártjának 1, a Zöld Pártnak 1 mandátuma lesz.

Ami a százalékok szerinti eredményeket illeti, a Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció választási listája a leadott szavazatok 48,25 százalékát szerezte meg. A Szerbiai Szocialista Párt köré tömörülő koalícióra a szavazók 10,95 százaléka voksolt. A leadott szavazatok 8,10 százalékával harmadik helyen a Szerb Radikális Párt végzett. Az Elég volt! mozgalomra a szavazók 6,02 százaléka voksolt, a Demokrata Párt köré tömörülő választási koalíció listájára ugyanennyien, a Dveri–Szerbiai Demokrata Párt koalíciója a szavazatok 5,04 százalékát, a Szociáldemokrata Párt–Liberális Demokrata Párt–Vajdasági Szociáldemokrata Ligára pedig a polgárok 5,02 százaléka voksolt.

Szerdán 15 szavazóhelyen ismételték meg a választásokat (Fotó: Beta/Saša Đorđević)

Szerdán 15 szavazóhelyen ismételték meg a választásokat (Fotó: Beta/Saša Đorđević)

A kisebbségi pártok közül a Vajdasági Magyar Szövetség a szavazatok 1,50 százalékát szerezte meg, ennek értelmében a párt négy személlyel képviseltetheti magát a parlamentben. A Sandžaki Bosnyákok Demokratikus Közösségére a polgárok 0,86 százaléka szavazott – 2 mandátum –, a sandžaki Demokratikus Akció Pártjára 0,80 százalékuk – 2 mandátum –, a Zöldekre 0,63 százalékuk – 1 képviselői hely –, a Demokratikus Tevékenység Pártjára pedig 0,43 százalékuk – 1 mandátum.

Szerdán, amikor 15 szavazóhelyen ismételték meg a választásokat, a szavazók 54,35 százaléka az SZHP körüli koalícióra szavazott, 22,58 százalékuk a Dveri–SZDP listájára, az SZSZP körüli koalícióra 7,85 százalékuk, az SZRP-re 3,16 százalékuk, az SZP–LDP–VSZL koalícióra 2,58 százalékuk, a DP-re 2,27 százalékuk, a VMSZ-re pedig 0,13 százalékuk.

Az összesített eredmények közzétételét követően a RIK-nek tíz napja van kiosztani a képviselőknek a mandátumokat. A parlament alakuló ülését a végeredmény kihirdetését követő 30 napon belül kell megtartani. Az alakuló ülést a parlament eddigi elnöke hívja össze. Ezen az ülésen hitelesítik a képviselők mandátumát – a parlament következő összetétele abban az esetben alakul meg, ha a képviselők kétharmada hitelesíti mandátumát –, ezt követően a képviselők esküt tesznek, végül pedig megválasztják a parlament elnökét, az alelnököket és a főtitkárt. A parlament alakuló ülését követően kilencven nap a törvényes határidő a kormány megalakítására. Ha ez nem történik meg a szóban forgó határidőn belül, a parlamentet feloszlatják.

„VUČIĆ VÉGNAPJAI ELKEZDŐDTEK”

A választások eredményével minden kétséget kizáróan a Dveri–SZDP koalíció volt a legelégedettebb, hiszen hosszas huzavonát, vitát, vádaskodást és végeláthatatlan szavazatszámlást követően képviselőik mégis bejutottak a köztársasági parlamentbe. Boško Obradović, a Dveri elnöke gratulált minden polgárnak, aki „a koalíció mellett és a szavazatlopás ellen szavazott”. A szerencse beköltözik Szerbiába, a szerencse beköltözik a képviselőházba, fogalmazott Obradović, utalva ezzel a koalíció egyik választási szlogenjére.

Sanda Rašković Ivić, az SZDP elnöke az ellenzéket tartja a rendkívüli köztársasági választások győztesének, méghozzá azért, mert a szabadság és az igazságosság okán összefogtak.

A választások két újdonságot szültek. Az egyik az, hogy az ellenzéknek sikerült egyesülnie és összefognia, a másik pedig egy új házasság, még ha egyelőre titkos is, az SZHP és az SZRP házassága. Az SZDP elnökeként csakis örömömnek adhatok hangot, hogy a támadások ellenére is sikerült megvédenünk pártunkat és visszajuttatni a köztársasági képviselőházba – nyilatkozta Rašković Ivić.

Bojan Pajtić, a DP elnöke azt kifogásolta, hogy a megismételt választások eredményét először nem a RIK, hanem Aleksandar Vučić, az SZHP elnöke tette közzé. Ez arra utal, hogy Szerbiában nem létezik joguralom, sem hatalommegosztás, sem RIK, csupán egy ember, emelte ki Pajtić, aki úgy véli, hogy a megismételt választások győztesei nem a pártok, hanem a polgárok, akik Aleksandar Vučić diktatúrája ellen szavaztak.

Ma este kezdődnek el Aleksandar Vučić végnapjai. Készen állunk megakadályozni, hogy a jövőben ismét olyan rablás történjék, mint ezeken a választásokon. Számunkra ezzel nincsen vége a történetnek. Egyetlen nagykövet sem állíthat meg bennünket és egyetlen nagykövet sem oktathat ki arról, hogy milyen módon küzdjünk szavazatainkért, hiszen nem ők fognak ebben az országban élni – fogalmazott Pajtić.

Saša Radulović, az Elég volt! mozgalom első embere egyetért a DP elnökével azzal kapcsolatban, hogy a választások vesztese Aleksandar Vučić. Az SZHP elnöke rendkívül sebezhető, hiszen pártjának ezúttal csak 98 képviselője lesz a parlamentben, érvelt Radulović, hozzátéve: így van ez, amikor az ember akkor írja ki a választásokat, amikor azoknak nem jött el az ideje.

VUČIĆ KÖSZÖNETET MONDOTT TOPOLYÁNAK

Aleksandar Vučić nem ért egyet az ellenzéki pártvezetőkkel. Az SZHP a választások egyértelmű győztese, húzta alá, mondván: Szerbia népe bebizonyította, hogy hazugsággal és megfélemlítéssel nem lehet legyőzni. Azt is elárulta, hogy még soha nem volt annyira boldog, mint most, és majdnem elsírta magát, amikor elkezdtek befutni a megismételt választások eredményei.

Jobb eredményt értünk el, mint április 24-én. Vranjeban a megismételt szavazáson a polgárok 75,1 százaléka voksolt az SZHP-re. Ennél jobb eredményt április 24-én csak három niši szavazóhelyen értünk el, az egyiken a szavazatok 65 százalékát szereztük meg, a másik kettőn pedig 56 százalékát. Azért volt ennyire jó az SZHP eredménye a megismételt választáson, mert helyhatósági szinten ezúttal nem volt voksolás. Április 24-én az emberek összekeverték a dolgokat. Most azonban egyértelműen kiderült, hogy milyen politikát támogatnak köztársasági szinten. Köszönet Kladovónak, Karlócának és Topolyának is, hiszen mindhárom helyen megszereztük a szavazatoknak több mint a 60 százalékát – fogalmazott Vučić.

Az SZHP első embere azt is elárulta, hogy már dolgozik a következő összetételű köztársasági kormány programján, amely legalább száz oldalas lesz. Mint elmondta, a kormány összetételével és a koalíciós tárgyalásokkal akkor kezd el foglalkozni, ha pontot tesz a program végére. A lehetséges koalíciós partnerekkel kapcsolatban annyit volt hajlandó elárulni, hogy nem kíván együttműködni azokkal, akik hazudtak.

Azokkal, akik semmire sem voltak tekintettel és mindennel, így a választások eredményével kapcsolatban is, hazudtak, nem vagyok hajlandó együttműködni, hiszen bizonyították, hogy semmi sem szent számukra, így Szerbia sem – nyomatékosította Vučić.

Šešelj: Meghamisították az eredményeket

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke az április 24-én megtartott választásokat követően java részt hallgatott. Még a RIK és a szavazatszámlálás körüli történéseket sem kommentálta, ami igencsak meglepte azokat, akik emlékeznek a radikális pártelnök korábbi stílusára és magatartására.

Most, a választások megismétlését követően viszont kifejtette, hogy az eredményeket meghamisították, méghozzá úgy, hogy azok megfeleljenek a Dveri–SZDP és az SZP–LDP–VSZL koalícióknak.

– Az utóbbi egy hét történései miatt megkérdőjeleződik a parlament következő összetételének legitimitása. A szerb politika történelmében soha nem volt olyasmire példa, mint ami az elmúlt hét napban történt. A választási törvényeket és az alkotmányt korábban is megszegték, úgy Karađorđević, mint Obrenović idejében, a többpárti rendszer bevezetését követően ilyesmire azonban nem volt példa. Mindezért Kyle Scott, az USA belgrádi nagykövete a hibás. Scott április 24-én este először a DP székházában tartózkodott, majd a RIK-nél és a Köztársasági Statisztikai Hivatal illetékeseinél járt közben – magyarázta Šešelj.

Váltsák le Đurđevićet”

A Demokrata Párt tegnap bejelentette, hogy amint megalakul a köztársasági parlament következő összetétele, a DP frakciója Dejan Đurđević, a RIK elnökének leváltását indítványozza. A szavazatlopás tekintetében Đurđević Aleksandar Vučić oldalára állt, vagyis bebizonyította, hogy pártfunkciója fontosabb számára a joguralomnál, érvelt a DP, majd megerősítette, hogy Miladin Kovačević, a Köztársasági Statisztikai Hivatal igazgatójának leváltását is kezdeményezni fogják.

A DP elnökségi ülésén mindemellett arról is határozat született, hogy megalakítják a Demokratabarátok Klubját, amelynek olyan közéleti személyek lennének a tagjai, akik támogatják a DP-t a jogállamért és az ország európai jövőjéért folytatott küzdelmében.