2024. május 5., vasárnap

„Menjen az unió a maga útján"

Recep Tayyip Erdoğan török elnök nem fogja megváltoztatni a török terrorellenes törvényeket csak azért, hogy országa vízummentességet kapjon az Európai Unióba - ezt üzente mai nyilatkozatában az EU képviselőinek. A sajtószabadságot sértő jogszabály eltörlése volt az egyik feltétele az Európai Bizottságnak ahhoz, hogy a jövő hónapban elfogadják a vízummentességet.

Az EU tulajdonképpen öt feltétel teljesítését kérte Ankarától annak érdekében, hogy vízummentességet nyerjen. A török elnök kijelentése azután érkezett, hogy tegnap lemondott Ahmet Davutoğlu török kormányfő, aki részt vett az unióval folytatott tárgyalásokon.

Erdoğan kijelentette: menjen az unió a maga útján, s Törökország is ugyanezt fogja tenni. Mint mondta, nem változtathat a terrorellenes jogi szabályozáson, mert Törökország nagy veszélynek van jelenleg is kitéve. Hozzátette, hogy az alkotmányon viszont változtatni kellene, s mielőbb népszavazást kellene kiírni. Az alkotmánymódosítás révén az államfő még szélesebb hatásköröket szerezne magának.