2024. május 4., szombat

Műholdradaros technológia segíti Európa történelmi helyszíneinek védelmét

Műholdradaros módszerrel térképezi fel egy új kutatás több mint négyszáz, az UNESCO világörökségi listáján szereplő európai történelmi helyszín geológiai változásait, hogy az adatok segítségével hatékonyabban tudják megvédeni a helyszíneket a károsodástól.

A Prothego - PROTection of European Cultural HEritage from GeO (az európai kulturális örökség védelme a geológiai veszélyektől) elnevezésű projektet kétévesre tervezik. Egyik irányítója Francesca Cigna, a vezető brit földtudományi központ (Nerc British Geological Survey) kutatója - számolt be róla a BBC News.

A műholdradaroktól beérkező adatok segítségével fel tudják térképezni azokat a földmozgásokat, amelyek veszélyeztethetik a történelmi helyszíneket. A projekt célja, hogy olyan megfigyelő eszközrendszert hozzanak létre, amelyet a jövőben az ENSZ és a nemzeti hatóságok világszerte felhasználhatnak a világörökségi helyszínek karbantartására.

Cigna elmondta: a projekt végére egy olyan kalauzt vagy atlaszt akarnak létrehozni az UNESCO számára, amely megmutatja, hogyan értelmezzék a műholdradar interferometriát a világörökségi helyszínek folyamatos értékelésére.
A műholdradar interferometria (Synthetic Aperture Radar Interferometry, InSAR) az egyik legújabb mozgásvizsgálati technika, amely radarfelvételek összehasonlításával, nagy pontossággal képes leképezni a földfelszín változásait.
A geológiai veszélyek között szerepelnek a földrengések, vulkáni aktivitás, földcsuszamlás, süllyedés, víznyelők és a vízparti erózió. Vannak gyorsan kialakuló geológiai változások, amelyeknek hatása azonban esetleg csak hosszabb idő múlva jelentkezik.

A geológiai változásokat az emberi aktivitás is képes felerősíteni. Egyes világörökségi listán szereplő városokban - például Velencében - a süllyedést a talajvíz kitermelése gyorsítja fel. Londonban pedig a földalatti közlekedési hálózat létrehozása mozgatta meg számos épület alapját.

A Protegho a műholdradar interferomertiával, más távirányítású érzékelő technikákkal és egyéb geológiai információk felhasználásával vizsgálja, hogy mi történik a világörökségi listán szereplő helyszínekkel Európa-szerte.