2024. május 5., vasárnap
Labdarúgás – bajnokok ligája

Benzema: „Meg kell nyernünk a döntőt is!”

Madridi derbivel zárul a BL-idény

Madridi derbi lesz május 28-án Milánóban, a 2015/2016-os Bajnokok Ligája döntőjében, miután szerda este a Real Madrid csatlakozott a kedden fináléba jutó Atlético Madridhoz a Manchester City elleni 1:0-s hazai győzelemmel. A királyi gárda az első meccsen 0:0-s döntetlent ért el Manchesterben, így az egygólos siker elegendő volt ahhoz, hogy 2014 után ismét madridi rangadót rendezzenek a legrangosabb európai kupasorozat döntőjében. Emlékeztetőül: 2014. május 24-én Lisszabonban sokáig az Atlético vezetett, de a ráadás harmadik percében a Real egyenlített, a hosszabbításban pedig megsemmisítette ellenfelét, végül 4:1-es győzelemmel hódította el története 10. BEK/BL-trófeáját.

A szerdai elődöntő nem hozott a keddihez hasonló izgalmakat, a Real többet támadott, és a 20. percben Gareth Bale Fernandón megpattanó lövéséből előnybe került, amelyet sikeresen meg is őrzött a találkozó végéig, és gyakorlatilag különösebb megerőltetés nélkül jutott a fináléba.

A Real a BL-szezonban tizedik meccsén – a Santiago Bernabéu gyepszőnyegén hatból hatodszor – őrizte meg kapuját a góltól, ezzel beállította az Arsenal idénycsúcsát, a tízből kilencszer Navas állt a kapuban. Összességében 84-edszer úszott meg kapott gól nélkül BL-meccset a királyi gárda, amivel egy másik angol sztárklubot, a Manchester Unitedet érte be a vonatkozó lista élén.

Nem feledkezhetünk meg a Real utóbbi hónapokban elért formajavulásáért felelős edzőről; a Rafa Benítezt januárban váltó Zinedine Zidane kinevezése kockázatos volt, de eddig nyerő húzásnak bizonyul, a francia máris olyan magasságokba ért, amire korábban csak kevesen voltak képesek: ő a harmadik, aki játékosként és edzőként is BEK/BL-döntőbe jutott a Real Madriddal, eddig ezt csak Miguel Muñoz és Vicente del Bosque mondhatta el magáról. A visszavágót sérülés miatt kihagyó Karim Benzema érezhetően éhes az újabb nagy sikerre, ki is adta a parancsot: „Nagyszerű érzés, meg kell nyernünk a döntőt is!”

A milánói lesz a 18. európai kupafinálé azonos nemzetbeli csapatokkal, egyúttal a nyolcadik spanyol házidöntő. Harmadszor fordul elő, hogy másodjára is összecsap ugyanaz a két csapat a döntőben: 2005-ben és 2007-ben a Milan és a Liverpool, 2009-ben és 2011-ben pedig a Barcelona és a Manchester United vívott meg egymással a trófeáért. A Real 14. BEK/BL-döntőjére készülhet, a korábbi 13-ból tízet megnyert, az Atléticónak eddig két elveszített fináléja van. A legrangosabb európai kupasorozatot eddig 22 gárdának sikerült elhódítania, a Matracosok lehetne a 23. együttes, amelyik felülhet a kontinentális klubfutball trónjára. A két madridi gárda egymás elleni múltja Real-fölényt mutat, hiszen az eddigi 263 madridi derbiből 136-ot ők nyertek, az Atlético 67-szer érezhette át a győzelem ízét, a nemzetközi porondon a királyiak hatból négyszer diadalmaskodtak.