2024. április 28., vasárnap

Ma kezdődik a gyermekszínjátszó találkozó

Négyszáz fellépő, harminc előadás Bácsfeketehegyen

Ma délelőtt 9 órakor a bácsfeketehegyi színházteremben kezdődik a IX. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó.

Az eseményt ez alkalommal is a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (Zenta) és a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság (Bácsfeketehegy) szervezi, mondta el lapunknak Hajvert Lódi Andrea, a drámapedagógiai társaság elnöke. A szervezők együttműködő partnere a budapesti Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és a Feketics Művelődési Egyesület.

– Az idén 400 fellépőre számítunk, akik 20 településről érkeznek. Ezzel szemben 30 előadást fognak bemutatni a gyerekek, vannak ugyanis olyan települések, ahonnan 2-3 csoport érkezik, mint pl. Bácskossuthfalva, Ada, Nagybecskerek, Muzsla és Padé. Mindenféleképp figyelemre méltó, hogy a korábbi években általában 20 előadást mutattak be, idén pedig 30 nevezett. Ez azt mutatja, hogy minőségében és mennyiségében is fejlődik a gyermekszínjátszó mozgalom, valamint egyre nagyobb az igény erre a rendezvényre. Ennek az egyik oka az lehet, hogy a találkozó műhely jellegű. A gyerekekre mindig valami közös foglalkozás vár, ami lehetővé teszi, hogy valós kapcsolatokat építsenek ki egymással. Ebben az évben nagyon sok szakember mögénk állt, a három zsűritag mellett 9 szakember vesz részt a színjátszó tréningek megtartásában. Az idei tréningek témája az állatszereplők megjelenítése lesz. Idáig nem volt olyan, hogy egy konkrét színházi problémakört dolgoznánk fel – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a nap végén bemutatót tartanak a gyerekek közös munkájából.

A találkozó ma kezdődik és szombat este ér véget. Amellett, hogy a vajdasági gyermekszínjátszók seregszemléje, egyben a magyarországi Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó vajdasági selejtezője is. Az eseményt a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és Kishegyes Község Önkormányzata támogatják.