2024. május 5., vasárnap

Elsősegélynyújtó verseny

A helyi Vöröskereszt szervezésében elsősegélynyújtó versenyt tartottak diákoknak kedden a magyarkanizsai strandon. A községi fordulón két középiskolai és két általános iskolai csapat vett részt. A tét a tartományi versenyre való eljutás volt.

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont két ifjúsági gárdával indult a versenyen, a kispiaci és martonosi általános iskolák pedig egy-egy ifjonccsapattal.

Az elsősegélynyújtó csapatoknak az újraélesztés mellett két különböző baleseti szimulációnál kellett szakszerűen beavatkozniuk. A zsűrizés feladatát idősebb aktivisták és egészségügyi szakemberek végezték. Az elért eredmények összegzése alapján a május végén Szabadkán megrendezésre kerülő tartományi versenyen a magyarkanizsai középiskola második csapata indulhat (Nyilas Orsolya, Antóci Bence, Nyilas Tamás, Barkóci Enikő, Molnár Kinga, Major László), valamint a martonosi általános iskola csapata (Sárkány Klaudia, Sisa Réka, Fehér Lilla, Sisa Tünde, Csubriló Kata, Jurgács Ramóna és Börcsök Nikolett).

Hodik Erzsébet, a magyarkanizsai Vöröskereszt elnöke a versennyel kapcsolatban elmondta, a céljuk az, hogy mindenkihez eljussanak az alapvető elsősegélynyújtó ismeretek. A Vöröskereszt tevékenységei között fontos az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben való oktatása és egy úgynevezett humanitárius szemléletmód terjesztése, ami manapság sajnos már kihalófélben van.