2024. május 4., szombat

Csaknem ötszáz segélykérés az ünnepek alatt

Magas vérnyomás, sérülések, ittasság miatt riasztották legtöbbször a mentőszolgálatot a hosszú hétvégén – Az óvodába induló gyermekek egészségügyi vizsgálata júniusban kezdődik

A Szabadkai Egészségházaknak, illetve a Sürgősségi Mentőszolgálatnak a szokásosnál jóval több munkája akadt az elmúlt, ünnepi hosszú hétvégén. A tegnapi sajtótájékoztatón dr. Mihaela Budimski, az intézmény sajtószóvivője arról is beszámolt, hogy az infarktusos betegeket egyelőre ismét Szabadkán kezelik, mert a Vajdasági Szív és Érsebészeti Klinika hemodinamikai vizsgálója meghibásodott.
EGY NAP ALATT 150 PÁCIENS
Az ünnepek alatt nem kevesebb mint 442 pácienst látott el a szabadkai Sürgősségi Mentőszolgálat, ez a szám nagyban meghaladja az egyébként szokásos hétvégi adatokat. A legtöbben magas vérnyomás, sérülések, illetve influenzaszerű tünetek miatt keresték fel a mentőállomást, vagy hívtak mentőt. Az állami ünnep utolsó napján, vagyis kedden, összesen 150-en keresték fel a mentőállomást.
A terepen 250 helyszínen jártak az orvosok, négy orvoscsoport tartott ügyeletet, ebből egy állandó jelleggel Palicson, a majálisi forgatagban, míg a többiek a városban, Bajmokon és Csantavéren várták a hívásokat. A legtöbb riasztás krónikus szívbetegektől, tüdőbetegektől és érrendszeri problémákkal küzdőktől érkezett. Több esetben a mértéktelen alkoholfogyasztás, súlyos részegség miatt kellett közbenjárniuk a mentősöknek.
IDEIGLENESEN NEM SZÁLLITANAK KAMENICÁRA
A Vajdasági Szív és Érsebészeti Klinikára két személyt kellett átszállítani szívinfarktus miatt, azonban műszaki okok következtében, amelyekkel a hemodinamikai vizsgáló küzd, ideiglenesen nem szállítják tovább a szívinfarktusos betegeket, hanem azokat a Szabadkai Közkórházban kezelik.
FOB TESZT
Májusban folytatódnak a már megszokott szisztematikus orvosi vizsgálatok és az oltások beadása is. A Tetalpan újraoltásra a 24, 30, 40, 50 és 60 évesek kapnak majd meghívó értesítést, az 50 évnél idősebbeket pedig az úgynevezett FOB tesztre invitálják majd, amely a vastagbélrák kiszűrésére, megelőzősére alkalmas.
ÓVODÁBA INDULÓ GYERMEKEK VIZSGÁLATA
A gyermekorvosi rendelőben is folytatódik a gyermekek oltása, az iskolába indulók immunizációja lassan befejeződik. Június elsején kezdődik meg az iskoláskor előtti intézményekbe induló gyermekek orvosi vizsgálata, ezért értesítik a szülőket, hogy a szükséges bejelentkezést, vagyis időpontkérést a tanácsadóban elvégezhetik már most.
TOVÁBBRA IS KEVÉS AZ ORVOS ÉS A NŐVÉR
A Szabadkai Egészségházak továbbra is munkaerőhiánnyal küzd, ezért kérik a polgárok megértését. A nyári szabadságok idején sem tudják másként, csakis helyettesítésekkel, vagyis az orvosok átcsoportosításával megoldani a munkát, ezért hetente lehet számítani az új beosztásokra, amelyről időben értesítik a betegeket.
EGÉSZSÉGÜGYI NŐVÉREK NAPJA
Május 12-én, az Egészségügyi Nővérek Nemzetközi Napja alkalmából Szabadka főterén egészségnapot szervez a Szabadkai Egészségházak. Délelőtt kilenc és tizenkét óra között a város központjában járók megmérethetik a vérnyomásukat, a koleszterinszintjüket, a vérzsírszintjüket, valamint megtanulhatják az inhalátorok, az asztmapumpák helyes használatát, illetve sokat megtudhatnak az egészséges életmódról, valamint arról, hogyan legyenek támaszai a beteg családtagjuknak, embertársuknak. A gyermekorvosok a gyermekek helyes táplálásáról és ellátásáról, a fogorvosok pedig a szájhigiéniáról adnak tanácsokat a polgároknak.