2024. május 5., vasárnap

Ökológiai kitüntetés az aktivistának

Dragan Pečurica Zöld Levél díjban részesült

Eddig húsz alkalommal tartottak környezetvédő tiltakozást Topolyán.

A résztvevők száma folyamatosan ingadozik, de ez nem késztette meghátrálásra a fő szervező Dragan Pečuricát, aki ellen már bírósági pert is kezdeményeztek, mondván, tevékenységével rombolta a fő szennyezőnek tartott cég hírnevét. A megmozdulások mellett Pečurica a világhálón is igen aktív, aláírásokat gyűjtött, blogot vezet, és folyamatosan igyekszik felhívni az emberek figyelmét a környezetvédelem szükségességére az emberiség jövője szempontjából.

A Belgrádi Rádió kettes csatornáján évtizedek óta hallható egy Čekajući vetar elnevezésű ökológiai magazinműsor, amely minden évben megszervezi a Tražimo zagađivače i zaštitnike životne sredine – Környezetszennyezőket és -védőket keresünk elnevezésű akcióját, amelynek keretében kiosztásra kerül 10 darab Zöld Levél és egy darab Fekete Levél díj. A díjakra személyeket, intézményeket, cégeket, sajtótermékeket, programokat jelölhetnek. Az idei évben a díjazottak között találjuk a topolyai Dragan Pečurica nevét is, éppen a korábban említett tevékenysége miatt.

Érdekességként még annyit hozzáteszünk, hogy a Fekete Levél díjat, tehát a legnagyobb környezetszennyezőnek járó díjat az Országos Egészségügyi Felügyelőség érdemelte ki a lakosságot a dohányfüsttől védő törvény nem következetes alkalmazása miatt.