2024. május 15., szerda

Jelenteni kell a változásokat!

Konzuli fogadónap volt Magyarkanizsán

Csütörtökön a magyarkanizsai városházán újabb kihelyezett konzuli fogadónapot tartott Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzul asszonya, dr. Szegedi Piroska, a másodikat az elmúlt egy hónap alatt. Az egyszerűsített és ingyenes eljárás során munkatársaival mintegy száz kérelmező honosítási iratait vették át.

Mintegy száz kérelmező honosítási iratait vették át (Puskás Károly felvétele)

Mintegy száz kérelmező honosítási iratait vették át (Puskás Károly felvétele)

A konzul asszony elmondta, hogy az előre látott számú kérelmet a teljes dokumentációval nem több mint két és fél óra alatt sikerült zökkenőmentesen átvenniük. A folyamodványokkal ezúttal sem voltak nehézségek, jól előkészített anyagokról volt szó, ami nagyban megkönnyítette a munkájukat.

A konzul egy, a népesség-nyilvántartás szempontjából fontos momentumra szeretné felhívni a már magyar állampolgársággal rendelkező egyének figyelmét. A családon belül időközben végbemenő változásokat, születést, elhalálozást vagy éppen házasságkötést kötelezően igyekezzenek bejelenteni, hogy a magyar állam ezáltal figyelemmel tudja kísérni állampolgárainak számbeli változását. Többek között megtudtuk tőle, hogy a nyári szabadságok megkezdése előtt a főkonzulátus még egy nyílt konzuli fogadónapot tart Magyarkanizsán június 23-án.

Nyilas Leonov Anita, a magyarkanizsai konzuli fogadónapok koordinátora elmondta, hogy a helyi VMSZ-iroda munkatársai készítik elő a honosításhoz szükséges okiratokat, valamint foglalkoznak hasonló jellegű ügyintézéssel. Az eddig eltelt időszakban lezajlott fogadónapokra nem kevesebb, mint 6000 kérelmet dolgoztak föl. Ezt a feladatot az iroda munkatársai bérmentve végezték és végzik a továbbiakban is. E hónap 16-ától az iroda minden munkanapon 8–14 óráig fogadja a kérelmezőket a Testvériség-egység utca 1. szám alatt. Az iroda telefonszáma: 024/4879-400.