2024. május 19., vasárnap

Rio, Rio de Janeiro!

Losoncz Rezső gyökérfaragó kiállítása Magyarkanizsán

Sokféleképpen lehet készülni az olimpiára, mindenki kicsit máshogyan várja, de talán az egyik legérdekesebb az, ahogy Losonc Rezső teszi. Hétfőn sportkonferenciát tartottak Magyarkanizsán, ehhez kapcsolódott a gyökérfaragó művész kiállítása, amely a Rio, Rio de Janeiro címet kapta.

Losoncz Rezsőt Pósa Károly méltatja (Puskás Károly felvétele)

Losoncz Rezsőt Pósa Károly méltatja (Puskás Károly felvétele)

Hogy mivel foglalkozik egy gyökérfaragó? Uszadékfát, gyökereket, ág-bogot talál, csiszol és alakít rajtuk kicsit, hogy minél több embernek láthatóvá váljon, ami benne van a természet által alkotott művekben. A Dobó Tihamér Képtár adott otthont a kiállításnak, ahol a száraz fa új életre kelt. A galéria vezetője, Pósa Károly méltatta Losoncz Rezsőt, Hajdin Suzana és Kurina Kornél dzsesszduója színezte zeneileg az estét.

– A legtöbb kiállított alkotásom ma a sporttal van összefüggésben, és mivel augusztus ötödikén kezdődik az olimpia, ezért kapta a Rio, Rio de Janeiro címet az összeállítás – mondta az alkotó. – Rio a dallamra, a szurkolás zenéjére is utal, ez a város a tánc, a sport, az öröm városa. Több szobor, szoborcsoport a brazil városhoz kapcsolódik a mostani kiállításon, például az egyik kompozícióban a Megváltó Krisztus-szobor jelenik meg, Rio védője, de a Copacabana és a vérpezsdítő tánc is tetten érhető egy-egy alkotásban. A sportok közül a vitorlázás, kosárlabda, rúdugrás, foci jelenik meg többek között, de mellette helyet kaptak az őserdei állatok is. Ugyanakkor vannak humoros, ironikus szoboregyüttesek, ilyen a labda, a teknős és a csiga hármasa, amelynek címe 1986–2016 – a magyar futballválogatott lassú játékát szimbolizálja a csiga és a teknősbéka partija, amely azt eredményezte, hogy nem jutottak ki sem az Európa-bajnokságra, sem a világbajnokságra ebben az időszakban – foglalta össze a kiállítást röviden az alkotó.

Azt mondják, hétfőn a fű se nő, viszont a kanizsai képtár szépen megtelt érdeklődőkkel Losoncz Rezső második magyarkanizsai önálló kiállításakor. A Rio, Rio de Janeiro június 5-ig tekinthető meg a Dobó Tihamér Képtárban.