2024. április 25., csütörtök

Tizennégy év után újra versenyeztek a számítógép technikus diákok

Tizennégy év után szombaton, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Szakközépiskolában újra köztársasági szintű versenyt szerveztek meg szerszámgép programozásból. A versenyen 15 műszaki középiskola mintegy harminc diákja mérettetett meg. Ivan Bajić, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Szakközépiskola igazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta, az efféle versenyeknek a jövőben a technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége lesz. 

– Ez azt jelenti, hogy Szerbiában is éppúgy mint a fejlett országokban, a konvencionális szerszámgépeknek immár a gyárak csarnokai helyett a múzeumok kiállítótermében a helyük – mondta Bajić. Megköszönte a versenyben részt vevő iskoláknak és tanároknak, hogy a rossz anyagi körülmények ellenére felkészítették a diákokat és Szabadkára utaztak velük. Reményének adott hangot, hogy az elkövetkezendő évek során is ilyen szép számú műszaki középiskola jelentkezik a versenyre, és a továbbiakban megszakítás nélkül megrendezésre kerül a megmérettetés.
Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár örömének adott hangot, hogy egy időben Szabadkán két köztársasági szintű versenyt is tartanak. Pénteken az építőipari és földmérői szakiskolák háromnapos országos versenye kezdődött el, szombaton pedig a számítógép technikusok vetélkedése vette kezdetét. Nyilas beszédében megköszönte a felkészítő tanárok törekvéseit. Hozzátette, tudja, hogy cseppet sem könnyű a mai időkben tanári pályán dolgozni, csak akkor sikerül, ha a tanár kitartó és szereti a munkáját. A diákokat azzal biztatta, hogy a versenyen elért eredmények ellenére, mindazok, akik megmérettetnek a versenyen, győztesek.