2024. május 15., szerda

Villámgyors leváltások a VRTV-nél

Az újságíró-szervezetek nemzetközi segítséget kérnek, politikai befolyásra hivatkoznak és tiltakozó megmozdulásokat terveznek

A Vajdasági Rádió és Televízióban a folyosón osztogatják a munkahelyi végzéseket – tette közzé Twitter-bejegyzésében tegnap Vukašin Obradović, a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének (NUNS) elnöke. A Danas napilap is arról szerzett tudomást, hogy a VRTV szerb csatornájának minden szerkesztőjét leváltották, s erről előző este értesítették valamennyiüket – telefonon. Obradović a későbbiekben pontosított: hét szerkesztő kapott új munkahelyi beosztást, a leginkább a tájékoztató jelleggel bíró rovatok szerkesztőiről van szó.

Mint ismeretes, előző délután jelent meg annak a híre, hogy Marjana Jović, az egyes csatorna fő- és felelős szerkesztője lemondott, s hogy helyére megbízott főszerkesztőként Nada Kalkan politológust nevezték ki, aki már hosszú ideje a VRTV újságíró-szerkesztője.

A választások előtt új összetételű igazgatóbizottság alakult, mely a választásokat követően leváltotta Slobodan Arežinát, a VRTV addigi műsorigazgatóját. Arežina lapunknak adott nyilatkozatában akkor azt mondta, hogy egyértelműen politikai nyomásra meghozott döntéssel állunk szemben, s hogy senkitől sem kapott épkézláb magyarázatot arra vonatkozóan, miben nem felelt meg az elvárásoknak. Az igazgatóbizottság a nézettség csökkenésére hivatkozott.

Fotó: Ótos András

(Fotó: Ótos András)

Néhány nappal a műsorigazgató leváltását követően lemondott a VRTV vezérigazgatója, Srđan Mihajlović is, aki írásos indoklásában annyit közölt: úgy vélte, a vajdasági közmédia érdekében áll az, hogy távozik eddigi posztjáról. A vezérigazgatói irányítást addigi helyettese, Miodrag Koprivica vette át.

MEGBÍZOTT VEZETŐK MINDENÜTT

A nap folyamán tegnap többen is azon véleményüknek adtak hangot, hogy az indoklás nélküli újabb leváltások, a nem eléggé világos káderpolitika lerombolhatja a Vajdasági Rádió és Televízió nehezen kiharcolt tekintélyét, a polgárok bizalmát. A szerkesztők és újságírók nyílt levélben fordultak a nyilvánossághoz, melyben aláhúzzák: meg szeretnék őrizni azt a légkört, amelyben politikai nyomásgyakorlás nélkül végezhetik munkájukat. A levélből kiderül, hogy a délután öt órai híradó és a Képeslapok című műsor szerkesztőit érintették a menesztések. Közlik, hogy a Jó reggelt, Vajdaság reggeli műsor készítői helyére is új személyek kerültek, s feltették a kérdést: miért volt ennyire sürgős a csere, ha a jelenlegi munkaterv egyébként is már csak öt napig maradt volna érvényben. Attól tartanak, hogy a műsorkészítés is veszélybe kerülhet, hiszen ma minden fontosabb funkciót megbízott kinevezéssel rendelkezők töltenek be azok helyett, akiket egy évvel ezelőtt négy évre választottak meg.

Még hétfőn a VRTV műsortanácsa olyan állásfoglalást fogadott el, mely kimondja: a médium korábbi vezetősége megfelelően dolgozott és eleget tett az eléje támasztott elvárásoknak.

REAGÁLNIUK KELL A NEMZETKÖZI SZERVEZETEKNEK

Az újságíró-szervezetek hevesen reagáltak a leváltások tegnapi hírére. Öt szervezet – a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS), a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV), a Független Elektronikus Médiumok Szövetsége (ANEM), a Lokal pres Helyi Független Médiumok Szövetsége és az Online Médiumok Szövetsége (AOM) – felszólította az illetékes nemzetközi szervezeteket, hogy mielőbb reagáljanak a VRTV-ben beállt helyzet kapcsán. Megállapították, hogy politikai befolyás és a közmédia kisajátítása áll a történtek hátterében. Arra kérték a nemzetközi szervezeteket, hogy hallassák hangjukat a „politikai erőszak” kapcsán, amely a VRTV-ben tapasztalható. Megállapították, hogy a házon belül zajló leváltások egyáltalán nem állnak összhangban a közmédia fogalmával és küldetésével. A történtek felfedik a szerbiai hatalom igazi arcát – teszik hozzá a közös közleményben.

Felhívják a figyelmet a menesztésekre, s arra, hogy egyetlen nap alatt hét szerkesztőt váltottak le, s lemondott az egyes csatorna vezetője is. Mint megállapítják, a „tisztogatások” bizonyára az előttünk álló napokban is folytatódnak majd azzal a céllal, hogy „megtisztítsák a médiumot a nem megfelelő újságíróktól és szerkesztőktől”. A közös nyilatkozat aláírói szerint a legújabb történések kísértetiesen emlékeztetnek a kilencvenes évek elejére, amikor az akkori Újvidéki Rádió és Televízióból több száz tekintélyes szerkesztőt és műsorvezetőt bocsátottak el, küldtek kényszerszabadságra vagy marginalizáltak azért, mert nem voltak hajlandók a miloševići rezsimet szolgálni. A „botrányos történések” ellen tüntetéseket helyeztek kilátásba.

Reagált a történtekre a Társadalmi Kutatások Irodája (BIRODI) is, mely szerint a hatalom a munka minden kiértékelése nélkül hajtja végre a leváltásokat, azzal a céllal, hogy saját médiumává tegye a közszolgálati csatornákat, a Pink TV modelljét alkalmazva. Az állam szavatolja a működéshez szükséges eszközöket, a tévé pedig „megfelelően tudósít a hatalom munkájáról”, ez a modell kerül alkalmazásra az iroda közleménye szerint.

UNS: ÉRTÉKELÉST ÉS INDOKLÁST!

Tiltakozott a történtek kapcsán a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) is. Elfogadhatatlannak tartja a szerkesztők ilyen gyorsasággal történt leváltását, különösen azért, mert a végzésekhez semmilyen magyarázatot sem fűztek, nem indokolták meg a döntéseket, nem értékelték eddigi munkájukat sem. Az UNS elvárja a VRTV új vezetőségétől, hogy megfelelő értékelést, indoklást adjon a leváltásokkal kapcsolatban. Figyelembe kell venniük a VRTV műsortanácsának álláspontját is, mely szerint valamennyien megfelelően, a programcélok szerint végezték munkájukat – állapítja meg az egyesület. Az UNS követelte azt is, hogy a nyílt levelet aláírt újságírók és szerkesztők semmilyen következményét ne lássák véleményük kinyilvánításának munkahelyükön.

A Magyar Szó meg szerette volna szólaltatni a VRTV műsorigazgatását vagy az egyes csatorna vezetőségét, de egyik helyütt sem jártunk eredménnyel.