2024. április 20., szombat

Iskolanap a temerini középiskolában

Nyilas Mihály: Akik a pedagógusszakmát választják, azok egy életre elkötelezik magukat

Iskolanapot tartottak tegnap a temerini Lukijan Mušicki Középiskolában. A délben megtartott ünnepségen Milovan Radić iskolaigazgató köszöntötte a vendégeket, közöttük Nyilas Mihály tartományi kormányalelnököt, oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárt, Đuro Žiga polgármestert, és a közélet képviselőit. Nyilas Mihály a jelenlévőkhöz szólva elmondta, hogy a temerini középiskola példaként szolgál más középiskoláknak, és az új tanévben megnyíló gimnáziumi tagozat igazolja a tanintézet létjogosultságát.

Nyilas Mihály köszönti az iskolanapon megjelenteket

Nyilas Mihály köszönti az iskolanapon megjelenteket

– Szerencsések azok a diákok és tanárok, akik egy ilyen szép kastély falai között tölthetik mindennapjaikat – mondta. – Nem szabad megfeledkezni arról, hogy azok a tanárok, akik mindennap kiállnak a tanulók elé, mintaképül szolgálnak a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Akik a pedagógus szakmát választják, azok egy életre elkötelezik magukat. A pedagógus pálya többet jelent annál, mint megtartani a napi kötelező órákat. Szomorú, hogy amikor az oktatásról beszélünk, rendszerint az óraszámokról, összevonásokról, megszorításokról, pénzről hallunk. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a jövő nemzedéke a tét. Gyermekeink és unokáink jövőjéről van szó, ezért a tanulók nevelése, az életre való felkészítésük lenne a legfontosabb dolog, amivel foglalkoznunk kellene.

A tanulókhoz szólva Nyilas Mihály elmondta, hogy május közepén már nagyban tart az év végi hajrá. Ez az időszak egyaránt megterhelő a tanár és a diák számára is. Sajnos, sokszor hallani azt a téves szemléletet, miszerint a boldoguláshoz nem feltétlenül szükséges a tudás, az iskola. Ez nem így van. Amit most megtanultok, végigkísér benneteket az egész életen át. A tanuláshoz és a munkához való komoly hozzáállás a záloga annak, hogy a jövőben jó szakember váljon belőletek. Ilyen hozzáállással, függetlenül attól, hogy a középiskola után munkába álltok, vagy tovább tanultok, a siker nem maradhat el.

– A temerini Lukijan Mušicki Középiskola tanárai mindent megtesznek azért, hogy az ide járó tanulókat szakmailag és emberileg megfelelően felkészítsék az előttünk álló kihívásokra. A tartományi titkárság, még ha kis mértékben is, mindig igyekszik megkönnyíteni ezt a munkát a maga szerény eszközeivel – mondta.

Az iskolanapi ünnepségen jelen volt és elismerésben részesült Sabah Al Zubeidi iraki költő kiváló segítőkészségéért és együttműködéséért, aki egyúttal az iskola tiszteletbeli keresztszülője, és ígéretet tett, hogy hazája donációban részesíti majd az iskolát. A vendégek megtekintették a szaktantermekben folyó foglalkozásokat.