2024. május 3., péntek

Helytörténészek Csantavéren

A hétvégén Csantavéren a Bartók Béla Művelődési Egyesület székházában került sor a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület hatodik évi közgyűlésére, tudományos tanácskozásra és az egyesület évkönyvének a bemutatására.

A tanácskozás előtt a Magyar Történelmi Társulat nevében Hermann Róbert elnök és Sajti Enikő alelnök, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület nevében Tomik Nimród elnök és Besnyi Károly titkár közös megállapodást írtak alá a jövőbeni együttműködésről.

A tudományos tanácskozáson Sajti Enikő tudományos előadásában Várady Imre kisebbségpolitikusnak a délvidéki magyar társadalom szervezésében betöltött szerepéről szólt. Pastyik László Féja Géza csantavéri és délvidéki kapcsolatairól tartott előadást, valamint bemutatta a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület kiadványát.

A Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület ebben az évben is kiosztotta a tagok között az elismeréseket. A Kalapis Zoltán-emlékérmet Mészáros Piroska szabadkai helytörténész, a Szabó József-díjat Papp József bácskossutfalvi és Táborosi László zentai helytörténészek érdemelték ki.