2024. május 7., kedd

Oroszország 1,75 milliárd dollárért helyezett el eurókötvényt

Oroszország 1,75 milliárd dollár értékben helyezett el a piacon 10 éves futamidejű eurókötvényt, 4,75 százalékos éves kamatra - közölte kedden az orosz pénzügyminisztérium.

    Az adósságpapír iránti kereslet elérte a 7 milliárd dollárt. A minisztérium közlése szerint a vásárlók 70 százaléka külföldi volt.
    Moszkva először bocsátott ki dollárban jegyzett eurókötvényt azóta, hogy nemzetközi pénzügyi szankciókkal sújtották a Krím annektálása miatt. A kibocsátás lezárása hétfőről keddre tolódott ki.
    Az orosz pénzügyi tárca vezetője, Anton Sziluanov szerint a külföldi befektetők részéről megmutatkozott kereslet az Oroszország iránti nagyfokú bizalom jele. A miniszter szerint a befektetőkre nehezedő nem hivatalos nyomás anyagi veszteségekhez vezet és kérdéseket vet fel a hagyományosan alkalmazott infrastruktúra kockázati szintjével kapcsolatban.
    Mint mondta, az orosz pénzügyminisztérium az eurókötvények elhelyezésekor aktívabban alkalmazza majd saját infrastruktúráját. Az Euroclear és a Clearstream nem vett részt az orosz VTB Capital által lebonyolított ügyletben, holott az elszámolási szolgáltatásokat nyújtó pénzintézetek közreműködése egy-egy ügyletben garanciát jelent a befektetőknek a tranzakciók biztonsága kapcsán.
    Az idei orosz költségvetés 3 milliárd dollár értékű külföldi hitelfelvételt engedélyez.
    A kibocsátást megelőzően Oroszország kötelezettséget vállalt, hogy az abból származó valutabevételt nem fogja az amerikai és az uniós szankciók által sújtott fizikai vagy jogi személyek megsegítésére fordítani.
    Oroszország utoljára 2013 szeptemberében adott el kötvényeket külföldön, akkor négy különböző lejáratra összesen 7 milliárd dollár értékben. Ezen belül 5 éves papírt 1,5 milliárd dollárért, 10 évest 3 milliárd dollárért és 30 évest 1,5 milliárd dollárért, illetve 7 éves lejáratra 725 millió euróért.