2024. május 8., szerda

A holland parlamenti képviselők jóváhagyták a dzsihadisták állampolgárságának megvonását lehetővé tevő törvényjavaslatot

A holland parlament kedden jóváhagyta azt a vitatott törvényjavaslatot, amelynek értelmében megfoszthatók holland állampolgárságuktól a terrorszervezetekhez csatlakozó kettős állampolgárok, még akkor is, ha nem ítélték el őket terrorizmus miatt - közölte a belbiztonsági és igazságügyi minisztérium.

    Ha ezek a dzsihadisták visszatérnek Hollandiába, "közvetlen veszélyt jelenthetnek a nemzetbiztonságra" - olvasható a tárca közleményében. A minisztérium hangsúlyozta: épp ezért hatékony eszközökre van szükség annak megakadályozása érdekében, hogy ezek az emberek visszatérjenek Hollandiába.
    Európát az utóbbi hónapokban több terrortámadás is megrázta, novemberben Párizsban, míg márciusban Brüsszelben hajtottak végre merényleteket elsősorban olyan európai dzsihadisták, akik előzőleg Szíriában harcoltak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet oldalán.
    "Az igazságügyi miniszter dönthet az állampolgárság megvonásáról, még akkor is, ha az illetőt nem találták bűnösnek terrorizmus vádjában" -  közölte az AFP francia hírügynökséggel Wiebe Alkema, a tárcavezető szóvivője. Mint hozzátette, ebben az esetben a dzsihadistát "nemkívánatos külföldinek" nyilvánítják, így ezután törvényesen nem fog tudni visszatérni Hollandiába és a belső határellenőrzés nélküli schengeni zónába sem.
    A november 13-i párizsi terrortámadásokat követően Francois Hollande francia elnök hasonló javaslattal állt elő a kettős állampolgárokra vonatkozóan, de a kezdeményezés végül megbukott.
    Alkema kifejtette, hogy azt foszthatják meg holland állampolgárságától, aki külföldre utazott és csatlakozott a terrorszervezeteket felsoroló különleges listán szereplő csoportok bármelyikéhez. A nemzetközi egyezményeknek megfelelően ilyen intézkedést azonban nem lehet foganatosítani a kizárólag holland állampolgársággal rendelkező személyekkel szemben, hiszen akkor hontalanná válnának.
    A holland hírszerzés információi szerint 200 holland, köztük 50 nő csatlakozott Szíriában és Irakban az Iszlám Államhoz.