2024. április 30., kedd

Bemutatták Villányi László könyvét

Magyarkanizsán az Art Caféban a Vasárnapi könyvbemutató című rendezvénysorozat keretében mutatták be Villányi László József Attila-díjas győri költő Egyszer csak című legújabb verseskötetét, a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely és a József Attila Könyvtár szervezésében. Az est moderátora Bicskei Zoltán volt, közreműködött alt szaxofonon Iva Jovančić Vidaković, hegedűn Miroslav Jovančić.

A kötet a Napkút Kiadó gondozásában jelent meg Budapesten 2016-ban. Nyelvi egyszerűség, csöndesség, életimádat és a világra való rácsodálkozás jellemzi Villányi László költészetét. A kötet mottójául egy ókori kínai költő, Vang Szeng-ta idézetét választotta Villányi: „Öleld át sorsod, panasztalanul!”

– Az embernek el kell fogadnia mindenestül azt, ami rámérettetett, ami az életében jó, rossz. Nagyon sokszor a kudarc viszi az embert előre, és az ad erőt, hogy megújuljon, és máshogy folytassa az életét, tehát soha nem szabad letargiába vagy önsajnálatba süllyedni, ha az embert valami negatív élmény éri, azt is előnyére kell fordítania – foglalta össze gondolatait a mottóhoz kapcsolódóan Villányi László.

– Engem mindig is az izgatott, hogyan lehet a hétköznapi nyelvet a költészetben használni, hogyan működteti a hétköznapi nyelvezetet a vers logikája. Mindig is a nyelvi egyszerűségre törekedtem, igyekeztem azonban megtalálni azokat a nyelvi leleményeket, amelyek a magyar nyelvre annyira jellemzők – mondta a költő. – Abban hiszek, hogy minden jó vers egy világ, ha az olvasó nyitott, érzékeny, akkor rájön, hogy az ő világa milyen sokban kötődhet a versvilághoz, az olvasó élményei, emlékei, gondolatai valamiképpen a verssel párbeszédbe lépnek, és egy bensőséges viszony teremtődik: ez a költészet lényege – fogalmazott Villányi László.