2024. május 4., szombat

„Milošević mérgezte magát Hágában, ezt teszi most Mladić is”

Slobodan Milošević saját magát mérgezte Hágában annak érdekében, hogy rosszabbodjék az állapota, hogy a bíróság szabad lábra helyezze, majd hogy Oroszországba szökjön – jelentette ki az Ekspres című horvát lapnak adott interjújában Florence Hartmann, a hágai törvényszék korábbi sajtófelelőse.

A törvényszéknél dolgozó Hartmann szerint a volt jugoszláv államfő Rifampicint használt, amivel „valaki rendszeresen ellátta őt” a cellájában. Az interjúalany szerint ezzel a gyógyszerrel Milošević sikeresen hatástalanította a magas vérnyomásra szedett orvosságokat, s valóban elérte, hogy egészsége romoljon.

Mint közölte, Milošević minden áron meg akarta akadályozni, hogy elítéljék, mert nem tudta volna elviselni, hogy olyan államelnökként emlékezzék rá a történelem, aki népirtásért felelős.

Milošević szerinte jól tudta mit szed, mert ettől a gyógyszertől kékessé változik a vizelet színe, lehetetlen hát, hogy ilyesmit ne vett volna észre – közölte a korábbi sajtómunkás.

Hartmann szerint Ratko Mladić volt boszniai szerb parancsnok is hasonló eszközhöz folyamodik most. Mladić védőügyvédje elvetette és rosszindulatúnak minősítette az állításokat.