2024. május 2., csütörtök

VRTV: a szerkesztők feljelentést tesznek

A Vajdasági Rádió és Televízió leváltott szerkesztői tekintélyük és méltóságuk aláásása, valamint a szakmai integritásukat ért támadás miatt feljelentést tesznek. A közvélemény szerint van alapja a leváltott szerkesztők keresetének, és ezt a véleményt osztja Slobodan Beljanski ügyvéd, médiaszakértő is. A Danas napilapnak adott nyilatkozatában elmondta, több törvényt is megsértett a médiaház. – Még gyűjtjük a szükséges információkat, nemcsak a munkatörvény megsértése terén, hanem mobbing és diszkrimináció ügyében is. Egyúttal, véleményem szerint, ez egy kampányszerű beavatkozás volt, ahol a köztájékoztatási törvényt áthágták, ezért a professzionalizmus és a független szerkesztéspolitika elve sérült, valamint a törvénytelen hatalomgyakorlás tilalma is. Az egyik ilyen törvénytelen nyomásgyakorlást a kormányfő tette, mikor előre kijelentette, hogy a Vajdasági Rádió és Televízió igazgatóbizottsága törvényesen járt el a szerkesztők leváltása esetében, amikor ebben a kérdésben az ügyészségnek kellett volna előbb állást foglalnia – véli Slobodan Beljanski.

Beljanski a Beta hírügynökségnek elmondta, a VRTV leváltott szerkesztői feljelentést tesznek, de még nem tisztázták, hogy vajon ő képviseli-e őket a bíróságon.

Vladimir Horovic ügyvéd szerint a VRTV-ben történt leváltások teljes mértékben törvénytelenek. – Lényegtelen, hogy az igazgatóbizottság kapott-e a leváltásokra felsőbb utasítást, vagy sem. A lényeg az, hogy világos program nélkül nem történhettek volna meg a leváltások. Ha engem kineveznének főszerkesztőnek, és hoznám a saját embereimet, akiket kineveznék szerkesztőnek azzal a kijelentéssel, hogy én tudom, hogy ezzel jobb lesz a program, az még nem elegendő garancia és bizonyíték, hogy a program valóban jobb is lesz – véli Horovic.

Aleksandra Đurić Bosnić, a VRTV programtanácsának elnöke a Danas napilapnak elmondta, megalázó és lealacsonyító volt a szerkesztők e módon való leváltása. Az igazgatóbizottság nem tartotta be a programtanács ajánlásait, leváltotta a szerkesztőket és a műsorigazgatót világos és professzionális indoklás nélkül. – A lényeg, hogy megalázó valakit leváltani mindenféle indoklás nélkül este telefonon keresztül. Ilyen esetre még nem történt. Követeltük, magyarázzák meg, milyen kritériumok szerint és milyen indoklással történtek meg a leváltások, de nem kaptunk erre választ, valószínűleg nem is kapunk – véli Aleksandra Đurić Bosnić.

Dunja Mijatović, az EBESZ szerbiai médiafelelőse a Danas napilapnak adott nyilatkozatában aggodalmának adott hangot, amiért a Vajdasági Rádió és Televízió szerkesztőit egyetlen éjszaka alatt leváltották, és új szerkesztőket tettek meg helyettük nyilvános pályázatok nélkül.

– A közszolgálati tájékoztatás függetlensége egy tranzícióban lévő ország alapja. Szerepe, hogy közhasznú információkat közvetítsen, és biztosítsa azt, hogy a polgárok tájékozottak legyenek minden társadalmi kérdésben és témában – véli Dunja Mijatović. Szerinte ezt a közszolgálati tájékoztatást akkor tudja csak biztosítani, ha a felépítése jogilag védett és garantálja a független szerkesztéspolitikát.