2024. május 3., péntek

„Nem érdekelnek a pártkalkulációk!”

Vučić szerint csak az lehet a kormány része, aki kész harcolni az ország jobb jövőjéért

Arra törekszünk, hogy emeljük az életszínvonalat Szerbiában, és annak javulását minden polgár érezze a saját zsebén. Elsődleges célunk Szerbia egységesítése minden téren. Nehéz időszakon vagyunk túl, és kemény munka vár még ránk. A jövő héttől minden olyan párttal leülök tárgyalni, amely hajlandó Szerbia jövőjéért tenni. De nem kínáljuk fel mindenkinek az együttműködést. Egy olyan kormányt szeretnék, ahol mindenki szívvel-lélekkel kíván harcolni az országért – jelentette ki tegnap Aleksandar Vučić kormányalakító.

Vučić tegnapi sajtótájékoztatóját azzal kezdte, hogy még egyszer megköszönte a polgároknak az eddigi kormány munkájába vetett bizalmat, illetve megköszönte Tomislav Nikolić államfőnek, hogy ezúttal is őt nevezte ki kormányalakítónak. Elmondta, nehéz időszakon vagyunk túl, olyan reformokon, amelyek nem növelik az adott kormány népszerűségét, de – mint hangsúlyozta – minden reform az életszínvonal emelését szolgálta. Ennek már most megvan az eredménye, mondta. Kiemelte, két év múlva már 4 százalékos GDP-növekedést jegyezhet az ország.

Archív

Aleksandar Vučić: Fontos évek állnak előttünk (Fotó: Beta/Slobodan Miljević)

Fontos évek állnak előttünk. Legutóbb a GDP növekedése kapcsán azt mondtam, 1,5 százaléknál nagyobb emelkedés érzékelhető, már most 1,8 százalékos az emelkedés. Jövőre 2,5 százalékos növekedésre számítunk, az azt követő évben pedig már 4 százalékosra – mondta Vučić. – A gazdasági mutatók pozitív jövőképet mutatnak. Ám nagyon sok a tennivaló, hiszen még most is 11 közvállalat gondjait kell megoldanunk. Egyesekre már megtaláltuk a megoldást, a többire még keressük. Van, ahol pedig a munkásokkal együtt kell megoldásra jutnunk – tette hozzá.

Aleksandar Vučićecsetelte a 2016-os év első negyedévének adatait, elmondta, az ipari termelés 10,5 százalékos emelkedést mutat a tavalyi év első három hónapjához képest. 11,2 százalékkal nőtt a kivitel, a behozatal stagnál, és a fogyasztási árak deflációja érzékelhető. Az élelmiszeriparban is jelentős növekedést jegyeznek.

A lebonyolított külkereskedelem értéke márciusban 2716 millió euró volt, ami a 2008 előtti, a gazdasági válságot megelőző külkereskedelemhez képest is emelkedést mutat, hiszen akkor a havi legmagasabb külkereskedelmi érték 2,3 milliárd euró volt – hangsúlyozta.

Majd azzal folytatta, hogy az előttünk álló időszakban az infrastruktúra kiépítésén dolgoznak majd, az autóút építési munkájának a befejezésén. Továbbá a joguralom biztosítása is a prioritások közé tartozik.

Vučić hangsúlyozta, a gazdasági fejlődés szorosan kötődik a politikához, így elsődleges céljuk az ország egységesítése a közös célok elérésében, az európai út jelenti a jövőt, ellentmondva a sovinizmusnak és a mások iránti gyűlöletnek. Mint mondta, Szerbia kell hogy a régió biztos oszlopa legyen.

Igazi otthont szeretnénk teremteni elsősorban a szerbeknek, de mindenki más számára, aki Szerbiában él. Nem érheti őket sem nemzeti, sem pedig vallási alapú megkülönböztetés – emelte ki.

Az új kormány kapcsán, valamint a kormány új programjáról azonban nem közölt konkrétumokat.

Nem feledhetjük el, hogy a választásokon a Szerb Haladó Párt ötször több szavazatot kapott, mint a második legtöbb szavazatot begyűjtött párt. Ez csakis a polgárok elvárásaira utal, illetve arra, hogy a következő kormánynak mekkora felelőssége lesz. Ez a felelősség jóval nagyobb, mint volt, és elsősorban a közös fellépésben nyilvánul majd meg. Ezért a Szerbiáról való gondviselés a párt-, illetve egyéni érdekek felett áll. Nem lesz könnyű eleget tenni az elvárásoknak – mondta a kormányalakító. Majd az új kormány kapcsán kifejtette: – Változások várhatók a kormány működését illetően. Már most megígérhetem, hogy kéthavonta hét napot a kormány Belgrádon kívül tölt majd. Az első állomásunk Niš lesz, ahol egy héten keresztül Niš és körzetének gondjaival foglalkozom majd. Ez az egy hét alatt egy napomat csak a polgároknak szentelem majd, tőlük szeretném hallani, milyen gondokkal küzdenek. Sokkal közelebb szeretnék lenni az egyszerű emberekhez, hogy ők is lássák, az ő érdekeikért küzdünk.

Elmondta, arról még nem döntött, kivel lépnek koalícióra, illetve lesz-e még más párt, amely velük együtt alkotja majd a kormányt. De rámutatott, zsarolással egyik párt sem érhet célt. A miniszterek nevét sem tudja még. De arra a kérdésre, miszerint abból kiindulva, hogy a sajtótájékoztató alatt Vučić mögött Zorana Mihajlović és Nikola Selaković állt, ők maradnak-e a kormányban, a kormányalakító csak annyit válaszolt, jól végezték a munkájukat, így abban reménykedik, hogy a kormány részét képezik majd.

Az átszervezés előtt álló 11 közvállalat közül Aleksandar Vučić a bori rézbányát (RTB Bor,) a Resavica és a Galenika vállalatokat emelte ki, amelyek a legsúlyosabb gondokkal küzdnek.

– A Petrohemija ma már nem akkora gond, hiszen ez a vállalat jól működik, pozitív a költségvetési mérlegük. Az ő esetében a múltból hozott gondokra kell megoldást találni. Ami a Galenikát illeti, három lehetséges vásárlónk van, vagyis ennek a közvállalatnak a helyzete is megoldódni látszik. Már csak az RTB Bor és a Resavica gondjaira kell megoldását találnunk – mondta Vučić.

A sajtótájékoztatón a kormányalapító az egy hónappal ezelőtt Belgrád Savamala részén történt bontás körülményeinek feltárásól is beszélt. Vučić elmondta, az illetékesek dolgoznak az ügyön, már vannak fejlemények, de a nyomozás még nem fejeződött be. Hozzátette, az álarcosok nem itt jelentek meg először, Slobodan Milošević hatalmát is álarcosok akarták megdönteni.

– Azon dolgozunk, hogy Szerbia olyanná fejlődjön, hogy senkinek ne kelljen álarcba bújnia, ha valamilyen célt akar elérni – hangsúlyozta.