2024. április 28., vasárnap

A transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményről vitázott az Országgyűlés

Határozati javaslatot nyújtott be tegnap az Országgyűlésben a Lehet Más a Politika (LMP) az Európai Unió harmadik országokkal kötött kereskedelmi és beruházási megállapodásaival kapcsolatos követelményekről. Az indítvány célja, hogy parlamenti megerősítéssel képviselhesse a kormány a magyar érdekeket a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP), azaz az EU és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi megállapodásban. A nyilvánosságtól elzártan készülő egyezmény már heves tiltakozásokat váltott ki az EU több országában.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője a határozati javaslatát ismertetve kiemelte: a tét az, akarják-e, hogy a bolygót olyan egyezmények hálózzák be, amelyekben csak a profit számít, amelyeknek célja, hogy a globális nagyvállalatok a profitéhségüket akadályok nélkül tudják kielégíteni. A mostani egyezmények már nem vámtarifákról szólnak, hanem a nem kereskedelmi típusú korlátozások lebontásáról, azaz minden olyan szabály lebontásáról, amelyet a nemzeti parlamentek megalkottak az emberek jólléte, a természeti erőforrások védelme érdekében. Ha utat engednek azoknak a szabadkereskedelmi egyezményeknek, amelyekről most tárgyalnak, az a veszély fenyeget, hogy a még meglévő helyi és nemzeti kultúrák, identitások megsemmisülnek, és olyan „egyenéletmód” alakul ki, amellyel a nagyvállalatok marketingstratégiája optimalizálható.

Schiffer András (Fotó: MTI)

Schiffer András (Fotó: MTI)

Schiffer András kifejtette: határozati javaslata mandátumot adna a kormánynak, hogy azt képviselje a tárgyalásokon, hogy az egyezmények úgynevezett vegyes hatáskörbe tartoznak, vagyis nem lehet megkerülni a nemzetállami parlamenteket az életbe léptetésüknél. Azt is előírná a javaslat, hogy Magyarország nem megy bele olyan tárgyalási folyamat lezárásába, amelyben a létrejött egyezmény visszalépést jelent az európai szabályozáshoz képest a környezetvédelmet, az élelmiszerbiztonságot, az emberi jogokat és a munkajogot illetően. Az is lényeges eleme a javaslatnak, hogy nem lehetne magánbíróságoknak lehetőséget adni a vitarendezésre – foglalta össze az MTI tudósítója Schiffer András felszólalását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszában közölte: alapvetően jó az LMP határozati javaslatának iránya, de arról, hogy a TTIP előnyös-e Magyarországnak, csak akkor érdemes vitázni, ha már rendelkezésre áll a végleges szöveg. Mint mondta, olyan globális verseny folyik a világgazdaságban, amelynek résztvevői regionális és interregionális gazdasági és kereskedelmi integrációk, és ebben a versenyben Európa lemaradt. Az EU versenyképességének jövője szorosan összefügg a szabadkereskedelmi megállapodásokkal – mutatott rá.

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Az MTI tájékoztatása szerint a külügyminiszter kiemelte: a magyar gazdaság növekedését segíthetik ezek az egyezmények, de a kormány nem kizárólag a gazdasági szempontokat vizsgálja. A kormány nem fogja feladni az alaptörvényben is rögzített kötelezettségét a GMO-mentesség megőrzésére – közölte.

Mesterházy Attila (MSZP) köszönetet mondott Schiffer Andrásnak (LMP), amiért a határozati javaslatot a Ház elé hozta, és kijelentette: pártja megfontolja annak támogatását. A kérdésről szerinte egyértelműen a magyar nemzeti, gazdasági, társadalmi érdekek alapján kell tárgyalni, nem ideológiai vitákat kell kreálni abból.

Gyöngyösi Márton (Jobbik) azt mondta, rossz tapasztalatuk van a Magyarország és az euroatlanti szervezetek közötti szerződésekről, ez a megállapodás pedig a nemzetállamok létét veszélyezteti. Hangsúlyozta, reméli, hogy a kormány is meg akarja védeni az országot a megállapodástól.

A vitában ezután több kormánypárti képviselő szólalt fel, az utóbbiak a kormány egyértelmű álláspontját hiányolták a kérdésben.

Az általános vita lezárása előtt ismét Schiffer András szólalt fel, aki szerint sikerült hosszú, érdemi parlamenti vitát folytatni. Amiről vitáztak értékvita – állapította meg, még akkor is, ha a technokraták úgy próbálják beállítani, szakmai kérdésekről van szó. Az utolsó órában vannak, mert a Kanada és az EU közötti egyezmény (CETA) aláírás előtt áll, ami a tesztüzeme ennek a szabadkereskedelmi egyezménynek – vélekedett az LMP társelnök-frakcióvezetője.