2024. május 3., péntek

Bevétel nélkül maradt a csókai helyi közösség

A művelődési és sportszervezetek támogatás nélkül maradtak – Őszre újra megkísérlik bevezetni a helyi hozzájárulást

Csókán egy hónapja próbálták meg a tíz évig fizetett helyi hozzájárulást még tíz évre meghosszabbítani, ami sajnos kudarccal végződött. A helyi közösség tanácsa által kiírt referendumon a kezdeményezés ellenzői voltak többen. A szavazati joggal rendelkezőknek alig ötöde járult az urnák elé. Akkor lett volna sikeres a voksolás, ha a három és félezer nagykorú polgárnak több mint a fele igennel szavaz. Mindössze 655-en ment el szavazni, de kétharmaduk a helyi járulék ellen szavazott.

Fél éven belül meg lehet ismételni a helyi járulék bevezetésére irányuló referendumot Csókán (Gergely Árpád felvétele)

Fél éven belül meg lehet ismételni a helyi járulék bevezetésére irányuló referendumot Csókán (Gergely Árpád felvétele)

-Helyi járulék nélkül hogyan tud működni a helyi közösség? – kérdeztük Morajkó Józsefet, a tanács elnökét.

– Egy hónap elmúltával máris érezzük a helyi járulékból korábban befolyt pénz hiányát. Éveken keresztül módunkban állt támogatni a községben működő civil szervezeteket, a művelődési- és sportegyesületeket. Ezek a szervezetek kénytelenek lesznek nélkülözni a támogatást, a futballklubnak évente hatszázezer dinárt folyósítottunk, a magyar és a szerb művelődési egyesületek egyaránt kaptak pénzt. Ezekben az egyesületekben azoknak a szülőknek a gyerekei sínylik meg a támogatás hiányát, akiknek a szülei a helyi járulék bevezetése ellen szavaztak, tisztelet a kivételnek. Voltak, akik felismerték a helyi hozzájárulás fontosságát, és támogatták szavazatukkal, de ezek a polgárok kisebbségben maradtak.

Ha kiszámítjuk, hogy mekkora összegekről is van szó foglalkoztatottként, akkor láthatjuk, hogy havi szinten még ezer dinár sincs a helyi járulék. A fizetések két százalékáról van szó, aki tehát nettó 50 000 dinárt visz haza, az a személy havonta ezer dinárt adott volna a közösség javára. A nyugdíjaknak mindössze egy százalékát tenné ki a helyi hozzájárulás. Az elmúlt tíz évben jól gazdálkodtunk a polgárok pénzével, egész Csóka területén kiépült a szennyvízelvezető csatornahálózat. Készek a tervek a tisztító megépítésére, amint az állam átengedi a tisztítómű számára szükséges földterületet, megindulhat a beruházás, hiszen erre a célra közel 400 000 euró összeg van félretéve, amit az önkormányzat kezel.

A Művelődési Ház, a helyi közösség irodái, az egész épület a helyi közösség nevén van, évente költöttünk a karban tartására. A helyi közösség működési költsége, a titkár és a kézbesítő fizetése is a helyi hozzájárulásból került ki. Ezzel együtt az évi működési költségünk meghaladja a 12 millió dinárt. Tavaly megcsináltuk a központi fűtést stb. A helyi közösség csak úgy maradhat fenn helyi járulék nélkül, ha azt az önkormányzat pénzeli a községi költségvetésből. A minimális szükségletek, a kiadások fedezésére készítettünk egy kalkulációt, amit a születőben lévő új községi képviselő-testület fog jóváhagyni.

Amikor nem sikerült bevezetni a helyi járulékot, a 15 tagú helyi közösség tanácsából öten kezdeményezték a tanács rendkívüli ülésének összehívását. Úgymond bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, ami a tanács feloszlatásához is vezethetett volna, de erre nem került sor, mert a csoport kérésére összehívott tanácsülésen csak a rendkívüli ülés kezdeményezői nem jelentek meg. Nem volt miről tárgyalni – mondta Morajkó József.

A törvény értelmében fél éven belül meg lehet ismételni a helyi járulék bevezetésére irányuló referendumot Csókán. Kérdés azonban, hogy milyen eredményt hozhat egy újabb próbálkozás. Kellő propagandával talán mozgósítani lehetne a passzív és bizonytalan szavazópolgárokat és elegendő támogatót lehetne szerezni a közösség javát szolgáló kezdeményes elfogadásához.