2024. május 2., csütörtök

Horvátország megemberelte magát

Jövő héten erősítik meg Brüsszelben a döntést, hogy megnyílhat a 23. tárgyalási fejezet

Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési és szomszédságpolitikai biztosa megerősítette, hogy tegnap este közös nevezőre jutottak Horvátország képviselőivel, így a Szerbia és az EU közötti csatlakozási tárgyalások 23. fejezete megnyílhat.

Most már csak az EU nagyköveteinek kell megerősíteniük a fejezet megnyitását. Ez a testület jövő heti brüsszeli találkozóján történhet meg.

Horvátországgal sikerült megállapodni a döntés szövegéről és az EU tárgyalási pozíciójáról, amelyek értelmében Szerbia teljesítette a 23. fejezet megnyitásának feltételeit, magyarázta Hahn, mondván, hogy a szerbiai bíróságok a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményekkel kapcsolatos hatáskörének tekintetében is sikerült közös nevezőre jutni Horvátországgal.

Hahn megcáfolta a zágrábi illetékesek mai, korábbi nyilatkozatát, hogy tegnap este semmiféle megállapodás nem született a horvát fél és az EU között, a Szerbiai Rádió és Televízió tévinformációkat közölt. Semmiféle tévinformációról nem lehet beszélni, Horvátország beleegyezését adta a 23. fejezet megnyitásához, nyomatékosította Hahn.