2024. augusztus 18., vasárnap

Mišković sértőnek és abszurdnak tartja a vádakat

Elutasította a pontosított vádiratban szereplő állításokat és sértőnek titulálta azokat Miroslav Mišković üzletember a belgrádi Különleges Bíróság mai tárgyalásán. A vádiratban az áll, hogy Miroslav Mišković fiának, Marko Miškovićnak adócsalás elkövetését javasolta, miközben teljesen tudatában volt annak, hogy a javasolt lépések törvénybe ütköznek. „Rendkívül sértőnek érzem a vádakat, egyszerre sértőek és logikátlanok” – közölte a vádlott.

Mint mondta, az ügyész tekintélyét szeretné lerombolni, melyet nem törvényszegéssel, hanem az országba való beruházással szeretett volna mindig is kivívni magának. Senki sem állíthatja, hogy saját fiamat buzdítottam törvénysértésre, ebben nincsen semmi logika, tette hozzá.

– Teljesen abszurdnak tartom, hogy rábeszéljem a fiamat egymilliós adócsalásra, mikor könnyebb lett volna nekem elhallgatni a Deltában 303 millió eurót – jelentette ki.

Miroslav Miškovićot, mint ismeretes, az útépítési és -karbantartó vállalatokban elkövetett anyagi haszonszerzés céljából tett visszaéléseken túl azzal is gyanúsítják, hogy fiának, Marko Miškovićnak is „segített” a PZP Niš részvényeivel történt kereskedést követően elkerülni az adó befizetését. Egészségügyi okokra hivatkozva minden említett eljárást külön folytatnak le Mišković ellen a 2015 decemberében meghozott döntés alapján. Marko Miškovićot és a többi érintett gyanúsítottat egyébként felmentette a bíróság a bűnösség alól a február 25-én meghozott ítéletében az útépítési vállalatokban elkövetett visszaélések ügyében. Mišković fiát ugyanakkor három és fél év börtönbüntetésre, továbbá nyolcmillió dináros büntetés kifizetésére ítélték az adócsalás ügyében, Merainvest nevű cégének pedig be kell fizetnie 320 millió dinárt elmulasztott járulék címén. Mindkettejüket 2012 decemberében tartóztatták le. Több hónapig voltak előzetesben, majd szabadon engedték őket több millió dináros óvadék fejében, elkobozták útleveleiket is, nem utazhatnak külföldre külön bírósági jóváhagyás nélkül.