2024. május 8., szerda
FESZÜL A HÚR ANKARA ÉS BRÜSSZEL KÖZÖTT

„Törökország készen áll arra, hogy felfüggessze minden megállapodását az EU-val”

Az Európai Unió nagyon fontos, de nem az egyetlen lehetséges partner Törökország számára – mondta Ömer Çelik, az európai uniós ügyek új minisztere azon a tegnapi ankarai sajtótájékoztatón, amelyen átvette a tisztséget a távozó Volkan Bozkirtől.

Çelik kiemelte: „az ország belső békéjét terrorszervezetek fenyegetik, a terrorellenes törvény jogos önvédelem. Arra kérjük az Uniót, hogy hagyjon fel a Törökországgal szemben tanúsított kettős mércével”. Ugyanakkor hangsúlyozta: Ankarának mindemellett továbbra is stratégiai célja a teljes jogú uniós tagság.

Brüsszel korábban a schengeni vízummentesség egyik sarkalatos feltételeként arra szólította fel Ankarát, hogy enyhítse a terrorellenes törvényt, ezt azonban Törökország következetesen visszautasítja.

Yiğit Bulut, Recep Tayyip Erdoğan államfő egyik tanácsadója előző este azt mondta: „az EU igénye a fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kívánságainak felel meg; Brüsszel nyíltan támogatja a terrorszervezetet”. Erdoğan ezel párhuzamosan azt üzente: „ne jöjjenek folyamatosan a feltételekkel. Ez Törökország!”

Bulut szerint az elnök szavai úttörőek, teljesen új megközelítést jelentenek az EU–török viszonyban. Fogalmazása szertint: „Törökország készen áll arra, hogy felfüggessze minden megállapodását az Európai Unióval, a vámuniót és a menekültválság közös megoldásáról szóló egyezményt is beleértve, ha a közösség nem tartja be ígéreteit. Ha az EU továbbra is így viselkedik, akkor Törökország a közeljövőben nagyon radikális lépésekre kényszerül”.