2024. április 30., kedd
LABDARÚGÁS

A remek kezdés kezdetnek jó lett

Szerbia labdarúgó-válogatottja remek kezdéssel, az első tíz percben szerzett két góllal 2:1-re legyőzte Ciprust Užicén, az új szövetségi kapitány, Slavoljub Muslin bemutatkozó mérkőzésén. A nyári kontinensbajnokságról lemaradó szerb csapat számára ez a mérkőzés volt a vb-selejtezőkre való felkészülés első fázisa, az új kapitány igencsak megkeverte a korábbi keretet, négy újoncot is avatott, Nemanja Milunović végigjátszotta a mérkőzést, Andrija Pavlović, Marko Grujić és Aleksandar Sedlar pedig a második félidőben kapott lehetőséget.

Nem is kezdődhetett volna jobban a találkozó Szerbia számára, hiszen Dušan Tadić passzából Aleksandar Mitrović már a 80. másodpercben megszerezte a vezetést. Utána sem állt le a szerb támadógépezet, a válogatottba a Radovan Ćurčićtyal való konfliktusát követően visszatérő Tadić egy lövőcsel után kilőtte a bal alsó sarkot 18 méterről – a labda megpattant egy védőn, úgy vágódott védhetetlenül a ciprusi kapuba a 10. percben. A kétgólos előny birtokában is támadásban maradt a hazai csapat, Antonio Rukavina mellélőtt, Filip Mladenović a kapufát találta telibe. Aztán bő félóra elteltével a semmiből egyenlített Ciprus, Nikola Maksimović a jobb oldalról hazagurított Damir Kahrimannak, aki éppen kijött a kapujából, és már csak a gólvonal mögött érte utol a labdát – öngóllal szépített a szigetország válogatottja.

A második félidőben is Szerbia dominált, a cserepadról beállt Adem Ljajić, Marko Grujić és Andrija Živković is helyzetbe került, de az előnyt nem sikerült növelni. A szerb csapat jó játékot produkált, végig a kezében tartotta a találkozót, és az együttes összeszokatlanságának is betudható, hogy nem nőtt a különbség a végéig a két csapat között. Szerbia így önbizalommal felvértezve várhatja a keddi, Izrael elleni újvidéki és a június 5-i, Oroszországgal szembeni monte-carlói meccset, a vb-selejtezősorozatra való felkészülés pozitív hangulatban folytatódhat.

Užice: Szerbia–Ciprus 2:1 (2:1)

Városi Stadion, 5000 néző, vezette: Radovanović (montenegrói). Góllövők: Mitrović a 2., Tadić a 10., ill. Ni. Maksimović (öngól) a 32. percben.

Szerbia: Kahriman, Rukavina (Sedlar, 75.), Ni. Maksimović, Milunović, Rajković, Mladenović (Kolarov, 46.), Matić (Grujić, 46.), Ne. Maksimović, Tadić (Ljajić, 46.), Kostić (Živković, 46.), Mitrović (Pavlović, 46.). Szövetségi kapitány: Slavoljub Muslin.

Ciprus: Jorgallidesz, Alekszandru (Anoleftisz, 67.), Artimatasz (Nikolau, 90+1.), Haralambidisz (Englezu 82.), Haralambusz, Kirjaku, Laban, Laifisz, Makrisz (Kirjaku, 66.), Szoteriu, Sztilianu (Hrisztoforu, 90+1.). Szövetségi kapitány: Hrisztakisz Hrisztoforu.