2024. május 6., hétfő

Rutinos ló és lovas képviseli Kishegyest

Cékus Árpád a gyerekei révén szerette meg lovakat, s ma már rendszeresen versenyez

A kishegyesi Cékus Árpád azon lovasok közé tartozik, akik saját lovukkal saját településüket képviselve vesznek részt a szombaton megrendezésre kerülő negyedik Vajdasági Vágtán, így biztosak lehetünk abban, hogy meglesz a kellő összhang a ló és lovasa között. A versenyző, akinek ez lesz a negyedik szereplése a vágtán, a nagy többséggel szemben, nem gyermekkorában szeretett bele a versenyzésbe, bár nála is nagy szerepet kaptak a gyermekek.

Cékus Árpád (jobb oldalt) az Anna-napi lovas felvonuláson, Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

Cékus Árpád (jobb oldalt) az Anna-napi lovas felvonuláson, Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

– Körülbelül 7-8 éve vannak lovaink, először csak egyet vásároltunk a lányaim miatt, a mái napig ők a nagy lovasok, és én rajtuk keresztül szerettem meg ezt a sportot; egyik karácsonyon, amikor több szabadidőnk volt, én is kipróbáltam, és egy nagy élmény volt számomra, majd ezt követően nagy hévvel belefogtam én is a lovaglóedzésekbe, és pár hónappal később már terepversenyeken vettem részt. Az elsőt követte a második ló, majd egy tartalék is kellett, így ma már kilenc felnőtt lovunk van és két csikónk. Ezek között van arab félvér, igáslovak és telivérek is. A lótartás tehát csak hobbiként indult, és jobbára egész év folyamán tereplovaglással foglalkozunk, kivételt képez a vágta, amely ugye szintén egy amatőr verseny. Az idei vágtán egy arab félvérrel, Gádzsóval fogok versenyezni, egyéves kora óta nevelkedik az istállónkban. Ő már tapasztalt vágtázónak mondható, tavaly ötévesen is futott már, akkor a zobnaticai versenyen a második helyet sikerült megszereznünk – mesélte Cékus Árpád.

Cékus azt is elmondta, hogy lova egész évben versenyben van, télen, rossz időjárási körülmények esetén szüneteltetik az edzéseket, és a vágta időpontjának tudatában körülbelül három hónapja máshogyan edzik. Sajnos Kishegyesen nincs versenypálya, ahol kellő módon fel tudnának készülni. A helybeli lovasklub ugyan elrendezett egy területet, viszont ez csak erőnléti edzésekre alkalmas, hisz csak egyenes szakaszokról van szó. Éppen ezért Cékusék időnként elviszik a lovaikat más pályákra is, így többek között a zobnaticai pályát is megismerték már valamilyen szinten.

Cékus véleménye szerint a lovak nem szeretik annyira a versenyeket, mint a lovasok, hisz nekik ez egy hatalmas stressz, főleg azok számára, akik nem versenyeznek rendszeresen, amilyen lovak szerepelnek a vágtán is. Bár ezeknek megvan az az előnyük, hogy nem tudják, mi vár rájuk, így lehet, hogy a megmérettetés előtt nyugodtabban alszanak az ismeretlen helyen is, ugyanis tudni kell, hogy a lovak már pénteken megérkeznek a verseny helyszínére, és a zobnaticai istállóban töltik az éjszakát.

Azt is megtudtuk, hogy ugyan a versenyben csak egy lóval vesznek részt, de a Cékus lányok jelen lesznek a díszfelvonuláson, és az idősebbik jövőre talán már a vágtán is.

Az esélyekkel kapcsolatban Cékus elmondta, hogy mint mindenhol a lovassportban, a vágtán is sok múlik a szerencsén, és a sorsolás is kihathat arra, hogy ki jut be a döntőbe.

– Az idei vágta szerintem nagyon erős lesz, nagyon erős lovak lesznek, az emberek készülnek rá, mivel az egész rendezvénynek nagy a vonzereje, és a résztvevők próbálnak minél jobb lovakat beszerezni, hogy minél jobb eredményeket érjenek el, de nagyon szeretnénk bejutni a döntőbe, és harcolni fogunk érte – nyilatkozta Cékus Árpád.