2024. május 6., hétfő

Ausztria a gazdasági partner

Erika Teoman-Brenner, Ausztria belgrádi nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa volt a Szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara vendége. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Slobodan Vojinović, a kamara elnöke elmondta, nem véletlenül kezdeményeztek találkozót épp Ausztria képviselőjével, hiszen egy olyan országról van szó, amellyel Szerbia tavaly 900 millió dolláros áruforgalmat bonyolított, amelynek több mint tíz százaléka, 95 millió euró az észak-bácskai régió és Ausztria között valósult meg. A megbeszélés során szó esett a gazdasági diplomácia terén szerzett tapasztalatokról, ebbe ugyanis a szabadkai kamara teljes gőzzel belevágott, emellett a duális oktatásról is eszmét cseréltek, valamint a szerbiai és osztrák nyugdíjalapok és egészségbiztosítási alapok közötti együttműködésről. Ez utóbbiról elsősorban a fürdőturizmus és az egészségturizmus viszonylatában, hiszen a szerbiai fürdők minőségi szolgáltatást tudnak nyújtani az osztrák látogatóknak, emellett ez a szolgáltatás 2-3-szor olcsóbb is nálunk, mint Ausztriában.
Erika Teoman-Brenner kifejtette, járt már Szabadkán, de hivatalosan első alkalommal van itt, és fontos, hasznos információkat kapott az itteni gazdaságról. Kiemelte, a régió gazdasága felívelőben van, az osztrák beruházók pedig elégedettek az itteni feltételekkel. Mint mondta, ami a jövőbeni beruházásokat illeti, Ausztria vonatkozásában elsősorban a kis- és középvállalkozások érdeklődnek, mivel a nagyok közül, akinek ilyen szándéka volt, az már jelen van a szerbiai piacon. A tervezett beruházások 90 százalékának célterülete Vajdaság, és sokan kifejezetten a szabadkai térség iránt érdeklődnek, aminek nemcsak a kedvező földrajzi fekvés az oka, hanem a minőségi munkaerő is.
Az osztrák kisvállalatok esetében zömében családi vállalkozásokról van szó, amelyek jellemzője, hogy ha valahol beruháznak, akkor ragaszkodnak is ahhoz a térséghez, mondta a tanácsos, hozzátéve, ezt bizonyítja az is, hogy amikor 2008-ban kitört a gazdasági válság, az osztrák vállalatok nem vonultak ki az országból.
Ami az érdeklődést illeti, az osztrák beruházók elsősorban a szolgáltatói szektor iránt érdeklődnek, számos bank és biztosítóintézet, illetve az ÖMV üzemanyagtöltő állomások is jelen vannak az országban, a másik célterületük pedig a termelői szektor.