2024. augusztus 17., szombat

Alkotóműhely a könyvtár berkeiben

A Fürge ujjak kuckójában zajló foglalkozásokra egyre nagyobb az igény

2013 novemberében az élethosszig tartó tanulás fontossága, jótékony hatása érvényesítése céljából a topolyai könyvtár számítógépes képzésének szervezése mellett más felnőttképzési tevékenységet is indított. A Fürge ujjak kuckójába hívta meg a kézműves műhelymunkát, a barkácsolást, kézimunkázást kedvelő felnőtteket.

A legutóbbi foglalkozáson lámpások készültek, szalvétatechnikával (Szabó Anikó felvétele)

A legutóbbi foglalkozáson lámpások készültek, szalvétatechnikával (Szabó Anikó felvétele)

A vállalkozókedvű és ügyes kezű egyéneket induláskor Terék Rattkay Ildikó és Námesztovszki Tímea foglalkozásvezetők irányították, segítették, látták el tanácsokkal a munkafolyamatok során, a könyvtár munkatársainak hathatós segítségnyújtása mellett. Nemrégiben Tímea foglalkozásvezető és szervező mellé Gyurik Melinda csatlakozott. Már a kezdeti időkben megfogalmazódott az igény, hogy a Fürge ujjak kuckója foglalkozássorozattá nője ki magát. Az utóbbi hetekben pedig az, hogy a havi rendszerességgel szervezendő összejövetelek gyakrabban kerüljenek megrendezésre, kéthetente. Az igényeknek megfelelően tehát a Fürge ujjak kuckójának következő alkalmi összejövetelére június 1-jén, jövő szerdán 17 órától kerül sor. A foglalkozás helyszíne a könyvtár olvasóterme. Mint azt Námesztovszki Tímeától megtudtuk: akkor Juhász Szinkó Ilona felajánlásából származó kerámiatányérok kapnak új külsőt a szalvétatechnikával, repesztőlakkal való kézműves tevékenységnek köszönhetően.

– Csaknem négy éve, hogy a Fürge ujjak kuckója kitárta kapuit az érdeklődők előtt a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárában. A kézműves foglalkozásokon igyekeztünk minél több technikát bemutatni, minél több fajta anyaggal dolgozni. Többek között a decoupage-, a mozaik- vagy pl. a tojáshéjtechnika iránt keltettük fel az érdeklődést, de az üveg- vagy tojásfestés, a repesztőlakkal való munka is igen közkedveltnek számít az érdeklődő, kreatív, harmincas létszámú felnőttekből álló csoport tagjai körében, akikkel igyekszünk az ünnepeinkről is közösen megemlékezni alkalmi kézműves termékek készítésével. A résztvevők között fellelhető egy csapat, amely már a kezdetektől velünk tart, de minden alkalommal találkozunk új arcokkal is. A foglalkozásokat jelenleg Gyurik Melinda vezeti, aki sokszínű gondolkodásával egy kis frissességet hozott a csoportba. Jómagam a szervezésben, illetve a foglalkozások lebonyolításában veszek részt. Ezúton köszönném meg a Juhász Erzsébet Könyvtár vezetőségének, hogy otthont ad ennek a csoportnak. Az érdeklődők Facebook-csoportunkhoz is csatlakozhatnak, ahol információt kaphatnak a következő foglalkozások témájáról is – nyilatkozta lapunknak Námesztovszki Tímea.

– Náray Éva könyvárigazgató felkérésére kapcsolódtam be a Fürge ujjak kuckója munkájába. Korábban Budapesten és a topolyai múzeumban vezettem kiállítások tematikájához, illetve a Múzeumok Éjszakájához kötődő foglalkozásokat gyerekeknek és felnőtteknek. Mostanáig két alkalommal irányítottam foglalkozást a könyvtárban, és a résztvevők kérésére ezentúl kétheti rendszerességgel lesznek majd kreatív foglalkozások, amelyekre szeretettel várunk mindenkit. A műhelymunkák során új technikákat tudnak elsajátítani a résztvevők, vagy a már ismert technikákról oszthatják meg tapasztalataikat. Közösségben tudnak alkotni, amiből ihletet és ötleteket meríthetnek, közben tudnak beszélgetni, stb. – fűzte hozzá Gyurik Melinda, akinek a jövő heti munkájában Nagy Emese, a könyvtár munkatársa vállal segítői szerepet.