2024. május 6., hétfő

Je li oslić zaista oslić?

Ambalaža ne sadrži meso koje je na njoj naznačeno – na ovaj zaključak došla je Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača Srbije (NOPS) prilikom svoje poslednje analize.

Tačnije, nadležni su konstatovali da pojedini trgovački lanci, kao na primer Metro Cash & Carry, kao i nekoliko proizvođača: Aro, Principal Duo, Barka és Premia, nude filet oslića (Merluccius) kao riblji proizvod, iako ta riba uopšte nije oslić – može se pročitati na sajtu potrošač.info.

Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za ribe i njihove proizvode, nigde nije imenovana riba Theragra chalcogramma kao oslić; Theragra chalcogramma je definisana kao Aljaski bakalar.

I na internetu se mogu naći nepodudarni podaci prilikom kontrole organizacije za zaštitu potrošača. A potrošač će tako umesto Merluccius-a, oslića, kupiti drugo meso, Theragra chalcogrammu. A time će, može se reći, postati žrtva prevare.

Dodatno komplikuje situaciju i to što je engleski tekst sa deklaracije suprotan tekstu sa deklaracije na srpskom, i koji odgovara istini. Organizacija zbog toga postavlja pitanje da li se radi samo o slučajnoj grešci ili o planiranoj prevari s obzirom da obe vrste ribe imaju sličan ukus.

NOPS je poslao molbu Republičkoj veterinarskoj inspekciji da istraži slučaj.

U međuvremenu je preduzeće Delhaize Srbija, proizvođač proizvoda Premia, reagovalo na rezultate istraživanja organizacije za zaštitu potrošača. Firma konstatuje da slika koju je organizacija postavila na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici pokazuje staru ambalažu koja više nije u prometu. U svom zvaničnom pismu preduzeće konstatuje da je ovo druga prilika da organizacije za zaštitu potrošača postavljaju fotografije sa zastarelom ambalažom, čime se, po firmi, proizvođač želi prikazati u lošem svetlu.Delhaize se poziva na rezultate akreditovane laboratorije, Centra za ispitivanje namirnica, i na stručnu literaturu „Higijena mesa riba, rakova i školjki Prof. dr Milana Ž. Baltića i „ Morske ribe” Prof. dr Dejana Smiljanića, koja navodi da ribe iz roda Theragra, pripadaju familiji Gadidae iliti oslićima, pa samim tim i Theragra chalcogramma pripada familiji Gadidae tj. oslićima. Riba je rasprostranjena u Pacifiku oko Aljaske, Rusije, Kamčatke i Japana. Allaska Pollack je naziv koji se koristi u SAD, dok se naziv oslić Mintaj koristi kod nas i u Rusiji, a često je zovu i aljaski oslić, koji i Smiljanić pominje, i na čiji je nedostatak NOPS ukazao. Zbog toga su se desile gore pomenute jezičke razlike prilikom formulisanja deklaracija.

NOPS nije u pismu preduzeća Delhaize imao primedbe na objašnjenje već na ambalažu. Tačnije, NOPS o proizvodu nije postavio zastarelu fotografiju, već ju je na Internet postavio nakon kupovine, to jeste, pre nekoliko dana. Tada reč Mintaj nigde nije bila na ambalaži, a reč je navodno uvedena na novoj ambalaži.

Organizacija smatra nelogičnim da Delhaize pominje zastarelu ambalažu, a nakon toga govori o tome da u deklaraciji sve štima. Postavlja se dakle pitanje: ako se zaista radi o zastareloj ambalaži, koliko je stara riba u njoj?