2024. május 8., szerda

A haladók készek változni

Egy nappal a Szerb Haladó Párt tisztújító közgyűlését megelőzően Miloš Vučević, a párt magas rangú tisztségviselője, Újvidék eddigi polgármestere abbéli reményének adott hangot, hogy az SZHP bizonyítani fogja, képes a változásra és a megújulásra.

Erre a folyamatra annak ellenére is szükség van, hogy a párt elsöprő fölénnyel megnyerte az április 24-i választásokat, közölte a politikus, mondván, hogy a párt átalakulása Szerbia modernizálásának és fejlődésének a szempontjából fontos.
– Számításaim szerint az SZHP a lehető legmagasabb fokú felelősségről tesz majd tanúbizonyságot és levonja a megfelelő következtetéseket, még annak ellenére is, hogy megnyerte a választásokat, ellenben sok másik párttal, amelyek a vereség ellenére sem érzik úgy, hogy felül kellene vizsgálniuk felelősségüket. Reményeim szerint Aleksandar Vučić ismertetni fogja a tisztújító közgyűlésen a párt új irányvonalát, programját és elképzeléseit az előttünk álló időszak vonatkozásában. Őszintén kellene beszélgetnünk mindenről, felülvizsgálni, hogy hol, miben tévedtünk, mivel csak így tudjuk kijavítani a hibákat. Az SZHP kész megújítani a párt sorait, hiszen nem zárt politikai szerveződésről van szó, nyitottak vagyunk az új emberekkel szemben. A tisztújító közgyűlésen hozandó döntésekre a pártkáderrel kapcsolatban senki nem tekinthet meglepetésként. Pártunk az eddigiekhez képest más embereknek is esélyt kíván adni. A köztársasági és tartományi hatalmakkal kapcsolatos részleteket is világosabban látjuk majd a tisztújító közgyűlést követően – taglalta Vučević.