2024. május 4., szombat

Válságban a horvát kormány?

A horvát kormánykoalíció kisebbik pártjának, a Híd Függetlenek Listájának kormánytagjai megvonták a bizalmat pénteken a nagyobbik koalíciós partner, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökétől, Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettestől, de a kabinet egésze nem támogatta az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Tihomir Orešković miniszterelnök a kormány tagjaival péntek délután telefonon tanácskozott az ellenzéki indítványról.

A HDZ 14 minisztere és maga a miniszterelnök is kiálltak Karamarko mellett, míg a Híd hat minisztere és Božo Petrov miniszterelnök-helyettes, a Híd elnöke megvonta a bizalmat az első miniszterelnök-helyettestől.

Amennyiben a kormány elfogadta volna Karamarko leváltását, az a miniszterelnök-helyettes azonnali távozását vonta volna maga után.

A vezető horvát ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) nemrég bizalmatlansági indítványt nyújtott be Tomislav Karamarko ellen, mert felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a magyar Mol olaj- és gázipari vállalatnak lobbizott.

 A Híd úgy véli, hogy Karamarko a kormány első miniszterelnök-helyetteseként emiatt nem tud objektív és pártatlan döntéseket hozni Horvátország és annak állampolgárai érdekében.

Közben Karamarko kijelentette, hogy sem a Híd, sem Božo Petrov nem fogja elérni, hogy megbukjon a horvát kormány.

Politikai szakértők szerint Karamarko bukása a mindössze négy hónapja hivatalban lévő kormány bukását is jelenthetné egyben, hisz a nagyobbik kormányzó párt elnökének eltávolítása a kormányból működésképtelenné tehetné a koalíciót.