2024. május 2., csütörtök

Újból Vučić az SZHP elnöke

Fiatalítanak a haladók

Ma tartotta tisztújító közgyűlését és főbizottsági ülését a Szerb Haladó Párt, amelyen újból Aleksandar Vučićot választották meg a párt elnökének. A fiatalítás jegyében Vučić négy alelnökjelöltet javasolt a Szerb Haladó Párt elnöke pártja alelnöki tisztségére: Milenko Jovanovot, aki eddig a tartományi képviselőházban volt képviselő, Miloš Vučevićet, Újvidék polgármesterét, Marija Obradović eddigi szerbiai parlamenti képviselőt és Marko Đurićot, a kormány Koszovó-irodájának igazgatóját.

A párt végrehajtó bizottságának elnökévé a pártelnök Darko Glišićet javasolta, a főbizottságba bekerül majd az elnöki javaslat szerint Dušan Borković autóversenyző is.
– Ezzel az Szerb Haladó Párt azt kívánja megmutatni, hogy a választásokon aratott fölényes győzelme ellenére kész változtatni. Szerbiát a pártérdek fölé helyezték – emelte ki Vučić, majd hozzátette, hogy az SHP a legfelelősebb politikai tényező Szerbiában
Az újraválasztott elnök kiemelte, olyan intézkedések foganatosítását vállalták, amelyeket a korábbi államvezetés nem.
– Valakinek el kellett mondania Szerbia polgárainak, hogy a hanyatlás évtizede után aszpirinnel és andollal nem gyógyítható meg Szerbia lakosságának egészségügyi állapota, valamint ezzel a gazdaság és az államháztartás sem. A legszigorúbb intézkedéseket kell végrehajtanunk, és senkinek sem fogunk hízelegni. A felelősségtudat és a bátorság azok a dolgok, amelyek megkülönböztetik a komoly pártokat azoktól, amelyek rövid ideig vannak hatalmon, és ezt csak a saját érdekükben teszik – mondta az újraválasztott elnök.
A párt elnöke a köztársasági, tartományi és önkormányzati választások eredményeire kitérve elmondta, a polgárok felismerték azt a munkát, amelyet az elmúlt időszakban végeztek.
– Szerbia ma önállóan hozza meg döntéseit. Az ország polgárai a választásoknál tudják, hogy ezeket a döntéseket mi hozzuk majd meg. Mindenkivel tárgyalunk és mindenkit tiszteletben tartunk úgy nyugaton, mint keleten. Mindenkit szeretünk. Mi békét és stabilitást szeretnénk. Szerbia kérdése azonban csak ránk és Szerbia polgáraira tartozik. Szerbia polgárain kívül senkit sem kérdezünk meg. Ezt ígértük és ez is lesz.”
Aleksandar Vučić a kormányalakításról szólva kiemelte, olyan szakemberekre van szükség, amelyek készek az elszánt küzdelemre, és akik Szerbia érdekeit helyezik a pártérdekek elé.
– Olyan kormányt alakítunk, amely nem támogatja a párt- és magánérdekeket, hanem csak Szerbia érdekeit tartja szem előtt. A Haladó Párt tagjaitól azt kérem, hogy Ogilvy törvényét kövessék, amely szerint, ha törpe szervezetet, országot szeretnél, akkor a tőled rosszabbakat válaszd, de amennyiben óriás szervezetet, országot akarsz, akkor azokat választod, akik jobbak nálad. A mi célunk, hogy sikeres, méltóságteljes, korszerű európai Szerbiát hozzunk létre. Amikor azt mondom, hogy európai, akkor nem csak az európai uniós tagságra gondolok, hanem elsősorban azokra az értékekre, amelyeket el kell fogadnunk. Meg kell változnunk, többet kell dolgoznunk, és tisztelnünk kell a többszínűséget – mondta Vučić.
Vučić ugyanakkor felkérte a közgyűlést, hogy hatalmazza fel a párt elnökségét az esetleges koalíciós tárgyalások lefolytatására tartományi és köztársasági szinten is, noha – mint hangsúlyozta – a haladók számára nem szükséges koalícióra lépni bárkivel is ahhoz, hogy megszerezzék a hatalmat.