2024. május 2., csütörtök

Az európai egységet fenyegető veszélyekre figyelmeztetett Hollande és Merkel a verduni csata századik évfordulóján

Az európai egységet fenyegető veszélyekre figyelmeztetett vasárnap Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár az első világháború nyugati frontja egyik leghosszabb és legvéresebb ütközete, a verduni csata századik évfordulóján rendezett megemlékezésen.
"A megosztottság, a bezárkózás, a befelé fordulás erői ismét munkálkodnak. Félelmet gerjesztenek és gyűlöletet, kihasználva a gyengeségeket, a lemaradásokat, a tévedéseket és a hibákat" - mondta Francois Hollande a douaumont-i katonai temetőben tartott megemlékezésen. "Európát a bajok okaként jelölik meg, elfelejtve azt, hogy a katasztrófából született meg Európa" - tette hozzá a francia államfő a Franciaországot és Németországot egymással szembefordító két világháborúra utalva. 
Angela Merkel német kancellár arra hívta fel a figyelmet, hogy Charles de Gaulle francia elnök és Konrad Adenauer német kancellár között létrejött "bizalmi viszony", majd a német-francia barátsági szerződés "számunkra az egyik legdrágább örökség".