2024. május 7., kedd

Lengyel külügyminiszter német lapnak: számos kérdést nemzeti szinten kell megoldani

Lengyelország megbízható tagja az Európai Uniónak, de azt vallja, hogy számos kérdést nemzeti szinten kell rendezni, "nemzetek feletti" döntéseket viszont csak indokolt esetekben szabad hozni - fejtette ki a Die Welt német napilapnak adott interjújában Witold Waszczykowski.
A lengyel külügyminiszter az újság szombati számában megjelent interjújában megállapította: "A problémákat a lehető legalacsonyabb szinten kell megoldanunk. Az EU-nek nem kell szuperállammá válnia".
Utalást tett az unió jövőjével kapcsolatos, széles körben terjedő vitára, különösen arra az igényre, hogy erősíteni kell a nemzeti szuverenitást, és nagyobb hatalommal kell felruházni a nemzeti parlamenteket. Kizárta ugyanakkor annak a lehetőségét, hogy Lengyelországban népszavazást tartsanak az EU-ból való esetleges kiválásról, hangsúlyozva, hogy kormánya nem fog az európai közösségből való távozásra irányuló lépéseket tenni. 
Waszczykowski szerint elhibázott a "több Európát" követelő felhívás, és utalt arra, hogy Lengyelország elutasítja az eurozónában létesítendő politikai unióról szóló terveket. A lengyel diplomácia vezetője szerint az integrációt az egységes piac, az energiaunió, a digitalizáció, és a közös biztonságpolitika terén kell elmélyíteni. 
A lengyelországi demokrácia és jogállam nincs veszélyben - mondta a külügyminiszter, aki szerint a média hamis képet festett az ország helyzetéről. 
A migrációval kapcsolatosan elismerte, hogy Németországot nemes szándék vezérelte, amikor szélesre tárta a kapukat a menekültek előtt. De felmérte-e Németország, hogy ez a lépés milyen következményekkel jár az EU többi tagállamára nézve? - tette fel a kérdést Waszczykowski, aki szerint minden országnak szuverén joga eldönteni, beenged-e menekülteket vagy sem.