2024. május 2., csütörtök

Három hónapra bezár a népkonyha Csókán

Nyáron nem főznek a csókai Vöröskeresztben – Kevesebb segély érkezik a tartományból

Június elsejével három hónapra felfüggeszti működést a csókai Vöröskereszt által üzemeltetett népkonyha – hozta meg a kényszerű döntést a Vöröskereszt csókai szervezetének közgyűlése.

Három hónapra bezár a népkonyha Csókán (Gergely Árpád felvétele)

Három hónapra bezár a népkonyha Csókán (Gergely Árpád felvétele)

A nyári hónapokban, június elsejétől szeptember elsejéig, a népkonyha szolgáltatásira szorulók más forrásból lesznek kénytelenek előteremteni a napi betevőjüket. A konyha ideiglenes bezárására a tartományi Vöröskereszt által folyósított alapélelmiszer-támogatás csökkenése miatt van szükség. A rászorulók idénymunka vállalásával pótolhatják a kieső támogatást, míg a téli hónapokban ez nehezebb feladat lenne a számukra.

Az elmúlt két évben már megszokott dologgá vált, hogy a csókai Vöröskeresztben egész éven át naponta 150 adag meleg ételt készítenek, amit a település leginkább rászoruló polgárai vihettek haza. Amint azt Morajkó József, a Vöröskereszt községi szervezetének elnöke elmondta, Csókán több száz rászoruló igényelné az ebédtámogatást, de rendelkezésre álló források és támogatások nem teszik lehetővé több adag elkészítését. A szociális központ nyilvántartása alapján legrosszabb körülmények között élők kaphatnak ingyenebédet.

– A konyhánk kapacitása lehetővé tenné a jelenleginél kétszer több ebéd főzését is, és abból már a község kisebb településein élő rászorultak is részesülhetnének. Ennek azonban több akadálya is van, először is a csókai Vöröskeresztnek nincs gépjárműve, amivel vihetnék a konyháról az ingyenebédet és a szállítási költségeket sem tudnánk fedezni.

A községi önkormányzat a szokásos évi 800 000 dináros támogatás mellett még 60 000 dinárt folyósított a népkonyha részére, aminek köszönhetően június elsejéig működhetett a konyha. Az egész évi bevételeket figyelembe véve, szeptembertől, a következő nyárig kilenc hónapon keresztül biztosítva látszik a konyha működése – mondta Morajkó József.