2024. április 27., szombat

Elkészültek a Petőfi utcai épület ötlettervei

A pályázati munkákat június 3-tól lehet megtekinteni a Modern Galériában – Az ötlettervek csak irányvonalat képeznek, a végleges homlokzatterv csak ezután készül el

Nagy port kavart Szabadkán az elmúlt évben a Petőfi Sándor utcai 3–5 címen található épület, a Törley család nevéhez fűződő ház lebontása. Az épület, amely ugyan nagyon rossz állapotban volt, mára már a múlté, helyén pedig egy hatalmas lyuk tátong pillanatnyilag, a majdani lakásokhoz tartozó mélygarázs épül itt. A DG Company egy 34 lakásból álló épületet épít, a lakások négyzetméterenkénti ára 900 euró az építkezés jelenlegi fázisában.
Maglai Jenő, Szabadka polgármestere tegnap sajtótájékoztatón tartotta fontosnak elmondani, hogy a kivitelező eleget tett ígéretének és pályázatot írt ki, amelyre

93 ötletterv érkezett be, hogyan nézhetne ki az épület majdani homlokzata.
– Példa lehet majd ez az épület mások előtt, úgy hiszem, hiszen másfajta hozzáállást lehet tapasztalni a helyi építtetőkétől. Azok a beruházók, akik eddig csak gyorsan pénzt akartak keresni, eltűntek, s a mostaniaknak pedig el kell fogadniuk, hogy a nyereség mellett figyelembe kell venniük a helyi elvárásokat is, illetve azt, hogy milyen épületeket hagynak itt, a jövő generációinak – mondta Maglai.
Csipa József, a szakmai zsűri elnöke elmondta, a pályázatot február 15-én írták ki, a pályázóknak két hónapjuk volt elkészíteni a terveket, összesen 93 munka érkezett, a világ minden pontjáról, Amerikától Koreáig.
– Természetes a város fejlődik, s nem egy múzeum, amely őriz mindent. Megőrizheti viszont a szellemét, a hangulatát, de az, hogy változik, fejlődik, teljesen természetes. A szakmai zsűri tagjai mérnökök voltak, a pályázati költségvetése pedig 6500 euró volt, a kivitelező nem takarékoskodott.
Két héten át néztük át a munkákat, 24 munka bizonyult elfogadhatónak erre a pályázatra. Ezek közül öt munkát kellett kiválasztanunk, amelyeket felvásárolnak és díjaznak. Az első négy díjat szerbiai, az ötödiket pedig egy amerikai tervező tudhatja magáénak. Az első díjas munka egy szabadkai tervezőé.
Gordana Prčić Vujnović, a Műemlékvédelmi Intézet munkatársa, a zsűri tagja elmondta, Szabadka városmagja védett, és sajnos eddig nem tudunk jó példákkal szolgálni a védett épületek bontása, újjáépítése tekintetében. A beruházók egyáltalán nem vettek tudomást a javaslataikról, és folyamatos volt a harc a műemlékvédők, a beruházók és a politikusok között, tette hozzá.
– A mostani épületegyüttes védett területen található, ráadásul egy olyan épület mellett, mint a gimnázium, ami szintén védelem alatt áll, és egy olyan utcában, amelyben egyáltalán nem található új építésű épület. Aki ma épít, a mostani kornak megfelelő épületet kell, hogy építsen, nem másolhatja a szecessziót, az eklektikát. A mai építészet a mostani kort tükrözi, s ez így van jól.
Az elvárásokról Prčić Vujnović аzt mondta, a mostani épületnek illeszkednie kell a városmagba, nem nyomhatja el a gimnáziumot, vagyis nem emelkedhet ki, nem lehet magasabb, de tükröznie kell a mai trendeket is.
Nemanja Komazec, a DG Company építőipari vállalat nevében bejelentette, június 3-án a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériában kiállítás nyílik majd a beérkezett munkákból, s az érdeklődők meggyőződhetnek azok minőségéről.
– Az épületben 34 lakás lesz, az utcai részen 28, az udvari részen pedig hat lakás lesz, az épületet mélygarázzsal építjük. A lakások jelenlegi ára 900 euró négyzetméterenként, áfa nélkül. A pályázatok által kaptunk egy ötlettervet, amelyekből dolgozva elkészül egy végleges terv, amely alapján pedig elkészülhet az épület homlokzatterve. Azt a tervet is meg lehet majd tekinteni, s azt is véleményezi majd a műemlékvédelmi intézet – magyarázta Komazec.