2024. május 6., hétfő

Adorjáni lovak a rajtnál

A tavalyi döntős Dudás József ismét nyeregben – Ördög Alen ma kóstol bele először a Vágták hangulatába

A ma megrendezésre kerülő 4. Vajdasági Vágta egyik visszatérő lovasa az oromhegyesi Dudás József, aki már három éve szerepel sikeresen a megmérettetésen, és ma negyedszer is rajthoz áll, ezúttal Adorjánt képviselve. Ennek apropóján beszélgettünk Dudással:

Dudás József a Nemzeti Vágtán (Molnár Edvárd felvétele)

Dudás József a Nemzeti Vágtán (Molnár Edvárd felvétele)

– Mindig is szerettem a lovakat, és körülbelül tizenöt éve rendszeresen lovagolok. Korábban a tévében is néztem a versenyeket, de egy falumbeli idős embernek is voltak lovai, és gyerekkoromban vele kocsikáztunk meg lovagoltunk. Később édesapámtól kaptam egy lovat, jelenleg is csak egy lovam van, nagyon ritkán versenyzek vele, csak hobbiszinten, kikapcsolódásként hajtom időnként, néha a haverokkal lovagolunk, lovastalálkozókra járunk. A jelenlegi vágtán nem saját lovammal, hanem az adorjáni Borsos Csaba tízéves holstein félvérével, Csinibabával versenyzek. Körülbelül másfél hónapja edzek ezzel a lóval, naponta 1-2 órát. Mivel dolgozom, a lovat kihoztuk Oromhegyesre, ahol kialakítottunk egy körülbelül 800 méteres edzőpályát a Paradicsomban. – A korábbi vágtákon való részvételével kapcsolatban Dudás elmondta, hogy az első Vajdasági Vágtáról továbbjutott a budapesti döntőre, ott azonban a selejtezőben kiestek; legnagyobb sikerét a tavalyi évben érte el, amikor itt, Zobnaticán a harmadik helyet szerezte meg, és utána Budapesten is bejutott a középdöntőbe, a Vajdasági Vágtán a saját lovával versenyzett, a döntőben azonban már Borsos Csaba imént említett lovával, hisz sajátját a határon nem vihette át.

Az esélyekkel kapcsolatban Dudás elmondta: – Az utóbbi időben megnéztem a lovakról szóló videókat, és úgy tűnik, hogy elég erős mezőny lesz. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de bízunk a legjobbakban. Azt tapasztalom, hogy a mezőny egyre erősebb, egyre több ló van, egyre több jó ló van, és egyre több olyan ló indul a versenyben, amelynek megvan a kellő pedigréje. Az első évben a húsz induló lóból csupán négy-öt származását tudták papírokkal igazolni, a több az úgynevezett parasztló volt. Az érdeklődés is megnövekedett, és ez nálunk is érződik, hisz az oromhegyesi lovasklubnak is egyre több tagja van.

Dudásék már a tegnapi nap folyamán megérkeztek Zobnaticára, és a zsoké elmondása szerint a lovak intelligens állatok, megérzik a közelgő versenyt, nehezen tudták felvinni őket a szállító kamionra, de végül sikeresen megérkeztek.

Szintén az adorjáni Borsos Csaba lovával indul Ördög Alen is, aki Oromhegyest képviseli a mai vágtán. Alen jelenleg végzős középiskolai tanuló, aki a továbbtanulást fontolgatja. Lovaglással körülbelül tizenkét éve foglalkozik, és ez az első vágtája. Saját lova is van, de mivel az még nem érte el az ötéves kort, amely a nevezéshez szükséges, ezért a versenyen a tizenegy éves holstein keverékkel, Csillagvirággal áll rajthoz. Ördög Alen szintén az oromhegyesi lovasklub tagja, és az esélyekkel kapcsolatban elmondta, bízik a kezdők szerencséjében, és a lovában, akit jól felkészítettek.

A szombati verseny programja:

12.00 – Ünnepélyes megnyitó

13.00 – a Vajdasági Vágta I. futama

13.15 – a Vajdasági Vágta II. futama

13.30 – a Vajdasági Vágta III. futama

13.45 – a Vajdasági Vágta IV. futama

14.00 – a Vajdasági Vágta V. futama

14.15 – fiatal vajdasági csikósok bemutatója

14.35 – a Kelebiai Ménes díjlovagló bemutatója

14.55 – I. Ügetőfutam

15.10 – Kettes fogathajtók szinkronhajtó versenye

16.55 – II. Ügetőfutam

17.10 – Páros fogathajtó futam

17.25 – Négyes fogathajtók szinkronhajtó versenye

17.55 – Kishuszárvágta

18.10 – Zobnaticai Vágta a Budapesti Nemzetközi Vágta előfutama

18.25 – A IV. VAJDASÁGI VÁGTA DÖNTŐJE – majd a DÍJAK ÁTADÁSA

19.00 – A Budapesti Operettszínház művészeinek koncertje

A rendezvény fővédnöke Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Szervezői a Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány.