2024. május 6., hétfő

Az alapvető jogok tiszteletben tartására figyelmeztet az EU Alapjogi Ügynöksége

Az alapvető jogok tiszteletben tartására figyelmeztet az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) hétfőn Bécsben kiadott jelentésében, amellyel egyúttal rávilágít az unió előtt álló jogi kihívásokra.
Az elmúlt év próbára tette az uniós alapjogokat - mondta Michael O'Flaherty az ügynökség igazgatója, utalva ezzel az Európát ért menekültáradatra. Meglátása szerint az uniónak és tagállamainak ki kell állniuk a törvény által garantált jogvédelem mellett, attól függetlenül, hogy valaki generációk óta Európában él, vagy éppen most érkezett a kontinensre.
A bécsi központú uniós ügynökség jelentésében olyan javaslatokat mutat be, amellyel az unión belül biztosítani lehetne a menekültek jogait és az egyenlő bánásmódot. A jelentés foglalkozik továbbá a rasszizmus, az idegengyűlölet, az intolerancia témakörével és az adatvédelemmel is. 
Megállapítja továbbá, hogy számos uniós tagállamban megnövekedett a rasszizmusból és az idegengyűlöletből táplálkozó esetek száma, a menekültválság és a több terrorista cselekmény okozta félelem miatt pedig csak tovább erősödött. A jelentés szerint a rasszista cselekedetek elsősorban a muszlim és a zsidó közösségeket érintik. A kiadott elemzés megállapítja, hogy az unióban legutóbb történt terrorista-cselekmények arra világítottak rá, hogy mennyire nehéz összehangolni a személyes adatok valamint a magánszféra védelmét, a belső biztonság garantálásával.