2024. május 5., vasárnap

Érkezik a negyedik mobilszolgáltató

Szerbia az első EU-n kívüli ország, amelyben terjeszkedik a brit Mundio Mobile

Ősztől kezdené meg a munkát Szerbia területén a brit virtuális mobilszolgáltató, a Mundio Mobile, Vectone Mobile elnevezéssel. Ez a cég lesz a negyedik telefonszolgáltató az országban – írja a Tanjug.

Egyelőre még a szakértők sem tudnak pontos választ adni arra, hogy ennyi telefonrendszer-operációs cég képviselete a szerbiai piacon hasznot fog-e hozni vagy sem. Ősztől mindenféleképpen ki fog derülni.

Igaz, a telekommunikáció olyan szakterület, amely Szerbiában, de világszerte is komoly fejlődésnek indult az elmúlt két évtizedben. Az idevágó nemzetközi befektetések éves értéke több tízmilliárd euróban mérhető.

– Az újdonság a brit szolgáltató esetében az, hogy az infrastruktúráját a már meglévő cégektől fogja kölcsönözni, ez azonban nem jelent semmiféle változást vagy kellemetlenséget a felhasználó számára. Tehát a szolgáltatás semmivel sem lesz gyengébb a mostaniakénál – nyilatkozta Vladica Tintor, a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség (RATEL) igazgatója.

Aleksandra Smiljanić, egykori telekommunikációs miniszter, a villamossági kar tanára azonban azt nyilatkozta, hogy a klasszikus szolgáltatóknak új nehézségekkel kell szembenézniük. Történetesen olyan applikációkra és rendszerekre gondolt mint a Viber, illetve a What's up.

– Ahogy folyamatosan születnek az új lehetőségek, úgy formálják üzletpolitikájukat a klasszikus szolgáltatók. Egyre inkább a gyors internetre, új csomagokra fektetik a hangsúlyt. Ma az adatforgalomé és a világhálóé a főszerep – magyarázta az egyetemi tanár.
Az eddigi információk szerint a Vectone Mobile hálózaton belüli hívásai ingyenesek lesznek, mint ahogy a külföldi hívások is a Vectone rendszerén belül. Szerbia az első EU-n kívüli ország, amelyben terjeszkedik a brit cég.