2024. augusztus 17., szombat

Párbeszéd, és nem gáncsoskodás a megfelelő út

Még semmi sincs veszve, a 23. és a 24. tárgyalási fejezetek adott esetben megnyílhatnak június vége előtt, mondta a Bundestag egyik képviselője

Szerbia európai uniós útjáról és a Nyugat-Balkán stabilitásáról beszélgetett tegnap Aleksandar Vučić kormányfő és Josip Juratović, a Szociáldemokrata Párt képviselője a német Bundestagban. A felek egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a régió stabilitásának megőrzése a Nyugat-Balkán előrehaladásának kulcsa.

Josip Juratović és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta/Slobodan Miljević)

Josip Juratović és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta/Slobodan Miljević)

Juratović arról biztosította beszélgetőpartnerét, hogy a német külpolitika fókuszában továbbra is a Nyugat-Balkán, annak európai integrációja áll. Vučić pozitívan járult hozzá a régión belüli kapcsolatok elmélyítéséhez, értékelte Juratović.

A belgrádi újságíróknak nyilatkozva a horvátországi származású politikus reményét fejezte ki, hogy Horvátország hamarosan hozzájárul az EU és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások 23. fejezetének megnyitásához. A politikus értékelése szerint kizárólag párbeszéd által lehetséges az előrelépés. Juratović nem tartja kizártnak, hogy a 23. és a 24. fejezetek megnyílhatnak június vége előtt, bár mint hozzátette, az EU-ban senki nem szeret határidőkről beszélni.

Ami Horvátország követeléseit illeti, a politikus értékelése szerint jó, hogy bizonyos témák tárgyalóasztalra kerültek.

Értékelésem szerint Horvátország jogosan kezdett el bizonyos megoldatlan kérdésekkel foglalkozni. Ezeket a kérdéseket mindenféleképpen meg kell oldani. Viszont a tárgyalási folyamat blokkolása, akadályozása nem a megfelelő mód a nyitott kérdések megoldására. Remélem, hogy Horvátországnak és Szerbiának párbeszéd által sikerül megoldaniuk a dolgokat. Az EU-nak is érdekében áll, hogy ebben az ügyben előrelépés történjen. Az a megállapítás viszont nem állja, hogy kizárólag Németországnak kellene befolyással lennie Horvátországra. Németország csupán egyik tagállama az EU-nak – fogalmazott Juratović.